eetsuggestie.nl

heerlijke vegetarische recepten - ook voor part-time vegetariërs!

Sushi met gegrilde shiitake

4.0/5 rating 1 vote
 • voorgerecht
 • 5 personen
 • vegetarisch

Geplaatst door Chantal Hogenes namens eetsuggestie.nl

Sushi met gegrilde shiitake

De sushirijst was nog niet op, dus meteen maar een ander vegetarisch sushi recept om van te smullen.

Je kunt met dit recept 10 stukjes sushi maken dus of 2 stukjes per persoon als voorgerecht, of andere sushi soorten toevoegen en dan als hoofdgerecht gebruiken.

Ingrediënten

 • 150 g sushi rijst (zie bijbehorende recept link)
 • 1 el mirin
 • 1 el Japanse sojasaus
 • 10 verse shiitake paddestoelen
 • 0,5 vel nori
 • klein kommetje met water en een scheutje azijn (om je handen in te dopen)

Bereidingswijze

 1. Maak de shiitake schoon en verwijder de uitstekende steeltjes zodat een platte shiitake ontstaat. Meng de sojasaus met de mirin en breng dit met een kwastje of je vinger aan op de shiitake paddestoelen.
 2. Snijd het halve nori vel in reepjes van 1 bij 8 cm en gril ondertussen de shiitake in 2-3 minuten gaar.
 3. Doop je handen in het kommetje met water en azijn en schud het overtollige water er af. Neem met 1 hand een eetlepel rijst en vorm dit voorzichtig tot een een rechthoekje met afgeronde randen.
 4. Neem een shiitake in de andere hand en leg deze in het kommetje van je handpalm met de gladde kant onder.
 5. Leg het rijstrechthoekje op de shiitake en druk het zachtjes aan met je wijs- en middelvinger. Houdt tegelijkertijd met je duim de bovenkant van het rijstrechthoekje tegen zodat het op z'n plaats blijft.
 6. Draai het sushi stukje om zodat de shiitake bovenop ligt en vorm het stukje zo dat je vanaf de bovenkant (bijna) geen sushirijst ziet en het een mooi afgerond geheel wordt.
 7. Leg een reepje nori in je andere hand en leg vervolgens het sushi stukje er op met de shiitake onder. Vouw het nori reepje om het sushi stukje heen zodat de uiteinden aan de rijst kant zitten. Draai het stukje om en leg het op een bordje. Herhaal dit proces voor de rest van de sushi.

Tips

Lekker met een sojasaus dipje.

Bijbehorende recepten

Soortgelijke recepten

Plaats een reactie

Je kunt een reactie plaatsen als gast via onderstaand formulier. Het email adres wordt uiteraard niet op de website getoond, maar het invoeren van een geldig email adres is tegenwoordig helaas nodig voor de anti-spam controle. Bij het invoeren van een niet bestaand email adres wordt de reactie automatisch als spam aangezien en niet ingestuurd. Als je een website url invoert, vergeet dan niet om deze te beginnen met http:// of https:// anders wordt je reactie niet opgeslagen (dus alleen www is niet voldoende).