Zelf panir maken is niet moeilijk (zelf vega kaas maken)
Dit geweldige recept voor het zelf maken van panir, is van de Heilige Koe: het was mijn favoriete panir leverancier. Ik kan helaas niets meer van ze vinden. De website lijkt ook van het internet te zijn verdwenen en het recept ook. Best jammer want het een super product. Maar goed, zelf panir maken is dus niet zo moeilijk kwam ik in 2013 achter.
Zelf vega kaas maken met het recept van De Heilige Koe
Ik heb hun recept dat ze vele jaren geleden online openlijk deelden een keer geprobeerd en het werkte echt super!
Al moet ik eerlijk zeggen, dat ondanks dat het makkelijk was, en lekker, ik toch daarna gewoon de panir van De Heilige Koe ben blijven kopen – dat was nog makkelijker ;-).
Panir gekruid zoals je het zelf het lekkerst vindt
Ja, en als je dan toch zelf de moeite neemt om je eigen panir te maken: dan kun je het ook meteen helemaal naar eigen smaak maken ook. Je kunt ontzettend veel variaties erop maken door specerijen en kruiden door de panir wrongel te mengen. Zo kun je het alvast voor-kruiden voor je favoriete gerecht dat je ermee gaat maken!
Recept
Zelf panir maken

Ingrediënten
- 1 l volle melk
- 3 citroenen
Bereidingswijze
- Pers het sap van 3 citroenen.3 citroenen
- Breng de melk in een grote hoge pan al roerend en schrapend met de pollepel over de bodem van de pan net aan de kook.1 l volle melk
- Zet de warmtebron uit en zet de pan op een koude pit. Voeg al roerend het citroensap voorzichtig beetje bij beetje toe totdat de melk gaat stollen (zo min mogelijk citroensap gebruiken als mogelijk). Je ziet dan dat er grote vlokken verschijnen en dat de melk een beetje doorzichtig wordt.
- Als alle melk is gestold, stop je met roeren en laat je de melk 10 minuten staan.
- Zet de vergiet op z'n kop in de gootsteen/spoelbak.
- Span het doek over de lege pan en giet er zowel het vocht (wei) als de vaste delen (wrongel) over uit.
- Draai de hete wrongel nu als een bal in het doek en leg de in doek gewikkelde wrongel bovenop de vergiet.
- Zet daarbovenop een pan met water (of met de overgebleven wei) om druk uit te oefenen op de wrongel. Je kunt ook een pan met stenen erin er boven op zetten in plaats van een pan met water.
- Zorgen dat je stapelconstructie niet omvalt en laat het 20 minuten zo staan. De panir is na die 20 minuten klaar om gebruikt te worden.
Benodigdheden
- kaasdoek of schone theedoek zonder wasverzachter/wasmiddel
- vergiet met voet
- lange houten pollepel
- 2 hoge grote pannen, ieder goed voor meer dan 3l
Notities
Panir met kruiden
Als je dan panir zelf maakJe kunt ook heerlijke kruiden mengen door de wrongel zodat je gekruide panir krijgt. Bijvoorbeeld chili peper, of koriander.Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie
Foto van Heilige Koe panir: de foto van de panir van de Heilige Koe komt van De Heilige Koe zelf uit 2013. Ik weet helaas niet wie de fotograaf was. Het is in ieder geval dus niet mijn foto. Mocht jij de maker zijn van de foto: neem vooral contact op. Ik kan je naam en url er bij vermelden. Of de foto verwijderen als je dat liever hebt.