Home | Recepten | Zelf panir maken is niet moeilijk (zelf vega kaas maken)

Zelf panir maken is niet moeilijk (zelf vega kaas maken)

Dit geweldige recept voor het zelf maken van panir, is van de Heilige Koe: het was mijn favoriete panir leverancier. Ik kan helaas niets meer van ze vinden. De website lijkt ook van het internet te zijn verdwenen en het recept ook. Best jammer want het een super product. Maar goed, zelf panir maken is dus niet zo moeilijk kwam ik in 2013 achter.

Zelf vega kaas maken met het recept van De Heilige Koe

Ik heb hun recept dat ze vele jaren geleden online openlijk deelden een keer geprobeerd en het werkte echt super!

Al moet ik eerlijk zeggen, dat ondanks dat het makkelijk was, en lekker, ik toch daarna gewoon de panir van De Heilige Koe ben blijven kopen – dat was nog makkelijker ;-).

Panir gekruid zoals je het zelf het lekkerst vindt

Ja, en als je dan toch zelf de moeite neemt om je eigen panir te maken: dan kun je het ook meteen helemaal naar eigen smaak maken ook. Je kunt ontzettend veel variaties erop maken door specerijen en kruiden door de panir wrongel te mengen. Zo kun je het alvast voor-kruiden voor je favoriete gerecht dat je ermee gaat maken!

Recept

Zelf panir maken

Heilige Koe panir
Auteur: Heilige Koe Panir
Bereiding: 1 uur
Totale Tijd: 1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas
Diet: Vegetarian
Trefwoord: paneer, panir, vegetarisch
Goed voor: 4 personen
Zelf panir maken is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er wel wat spulletjes voor nodig en wat geduld. Maar eigenlijk is het prima te doen.

Ingrediënten

  • 1 l volle melk
  • 3 citroenen

Bereidingswijze

  • Pers het sap van 3 citroenen.
    3 citroenen
  • Breng de melk in een grote hoge pan al roerend en schrapend met de pollepel over de bodem van de pan net aan de kook.
    1 l volle melk
  • Zet de warmtebron uit en zet de pan op een koude pit. Voeg al roerend het citroensap voorzichtig beetje bij beetje toe totdat de melk gaat stollen (zo min mogelijk citroensap gebruiken als mogelijk). Je ziet dan dat er grote vlokken verschijnen en dat de melk een beetje doorzichtig wordt.
  • Als alle melk is gestold, stop je met roeren en laat je de melk 10 minuten staan.
  • Zet de vergiet op z'n kop in de gootsteen/spoelbak.
  • Span het doek over de lege pan en giet er zowel het vocht (wei) als de vaste delen (wrongel) over uit.
  • Draai de hete wrongel nu als een bal in het doek en leg de in doek gewikkelde wrongel bovenop de vergiet.
  • Zet daarbovenop een pan met water (of met de overgebleven wei) om druk uit te oefenen op de wrongel. Je kunt ook een pan met stenen erin er boven op zetten in plaats van een pan met water.
  • Zorgen dat je stapelconstructie niet omvalt en laat het 20 minuten zo staan. De panir is na die 20 minuten klaar om gebruikt te worden.

Benodigdheden

  • kaasdoek of schone theedoek zonder wasverzachter/wasmiddel
  • vergiet met voet
  • lange houten pollepel
  • 2 hoge grote pannen, ieder goed voor meer dan 3l

Notities

Panir met kruiden

Als je dan panir zelf maakJe kunt ook heerlijke kruiden mengen door de wrongel zodat je gekruide panir krijgt. Bijvoorbeeld chili peper, of koriander.
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Zelf panir maken
Hoeveelheid per portie
Calorieën 176 Calorieën uit vet 72
% dagelijkse waarden*
Vetten 8g12%
Verzadigde vetten 5g25%
Meervoudig onverzadigd vet 1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g
Cholesterol 25mg8%
Zout 109mg5%
Kalium 442mg13%
Koolhydraten 20g7%
Voedingsvezels 2g8%
Suikers 15g17%
Eiwitten (Proteïne) 9g18%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Foto van Heilige Koe panir: de foto van de panir van de Heilige Koe komt van De Heilige Koe zelf uit 2013. Ik weet helaas niet wie de fotograaf was. Het is in ieder geval dus niet mijn foto. Mocht jij de maker zijn van de foto: neem vooral contact op. Ik kan je naam en url er bij vermelden. Of de foto verwijderen als je dat liever hebt.

Gerelateerde recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept: