Home | Recepten | Zelf kaneelrolletjes maken – maar dan makkelijk & snel

Zelf kaneelrolletjes maken – maar dan makkelijk & snel

Kaneelrolletjes, kaneelbroodjes: het favoriete ontbijt van Martijn. We hebben er altijd heel wat op voorraad, maar helaas waren ze uitverkocht. Dan maar zelf eens de voorraadkast in duiken. Eet je vegan? Zie de tips verderop om een vegan variant te maken.

Kaneelrolletjes recept - eetsuggestie

Ik bleek alle ingrediënten in huis te hebben maar om heel eerlijk te zijn: ik had geen zin om uren bezig te zijn om het deeg te maken (moet een paar keer rijzen ook). Het kon wel, maar het zou betekenen dat we pas morgen kaneelbroodjes konden eten. En ik had er nu trek in :-).

Kaneelbroodjes van bladerdeeg

Nou heeft de Albert Heijn ook kaneelbroodjes en daar lijkt het deeg verdacht veel op bladerdeeg. Dus ik ben voor een snelle en makkelijke versie gegaan voor dit kaneelbroodjes recept op basis van bladerdeeg dat ik in de vriezer had liggen :-).

Kaneelrolletjes ingredienten eetsuggestie

 

Smakelijke en makkelijke kaneelrolletjes

Ik moet zeggen dat ze erg smakelijk zijn  geworden. De graadmeter was natuurlijk: vindt Martijn ze ook lekker. En gelukkig dat was het geval :-).

Moeilijk was het ook niet echt – ik had alleen de uiteinden niet helemaal goed vastgeplakt dus we hadden een soort slakjes / negens. Op zich niet erg want ik rol ze toch altijd uit tijdens het eten, en ze smaakten er niet minder lekker door.

Wij hadden dit kaneelrolletjes recept dus gebruikt om ons ontbijt te maken, maar ik zie ook mogelijkheden om ze als lekker koekje te eten, of in een toetje met bijvoorbeeld ijs, of om te dippen in chocoladesaus. Helemaal niet verkeerd naar mijn idee :-).

De rolletjes snijden

Ik heb twee methoden geprobeerd om de kaneelrol te snijden in plakjes. De ene methode was met een deegkrabber, en de andere met een gekarteld broodmes. De rolletjes die met de deegkrabber waren ‘gesneden’ rezen meer in de oven dan de rolletjes die met het broodmes waren gesneden. Die laatste bleven wat compacter en kleiner. Na het snijden zagen ze er ook meer uit als een koekje, dan als een kaneelrolletje.

Op de foto hieronder zijn de 6 rolletjes aan de rechterkant met een broodmes gesneden, en alle andere rolletjes met een deegkrabber:

Kaneelrolletjes snijtechnieken

Vegan kaneelbroodjes versie

Ik had toevallig roomboterbladerdeeg in de vriezer liggen, en ik heb roomboter gebruikt. Daardoor zijn ze niet vegan. Maar… je kunt dit kaneelrolletjes recept heel erg makkelijk vegan maken, door vegan bladerdeeg te gebruiken en vegan bakboter.

Kies dan wel een vegan bakboter waar je wel eens vaker cake en dergelijke hebt gemaakt. Sommige vegan boter kan namelijk heel erg sterk naar ei gaan smaken als je ze gebruikt in koekjes en het geeft een onplezierige bijsmaak.

Ik heb zelf in het verleden heel wat koekjes weg moeten gooien door die sterke bijsmaak. Smaken verschillen natuurlijk :-). Maar als je dus een vegan boter hebt waar je blij mee bent: de vegan versie is zo gemaakt!

Dan nu eindelijk het recept voor makkelijke en snelle kaneelrolletjes:

Recept

Zelf kaneelrolletjes maken (op de makkelijke manier)

Kaneelrolletjes recept - eetsuggestie
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Totale Tijd: 25 minuten
Gang: Dessert, Gebak, Hapje / Snack, Ontbijt
Keuken: Fusion
Diet: Low Salt, Vegetarian
Trefwoord: bladerdeeghapje, kaneel, makkelijk, zoet
Goed voor: 18 stuks
Kaneelbroodjes – het favoriete ontbijt van m'n vriend. Niet aan te slepen die dingen ;-). En helaas waren ze op in de supermarkt. Dus dan maar zelf de keuken in!
Geen zin om lang in de keuken te staan, of een dag te moeten wachten tot het deeg te gebruiken is? Dan is dit kaneelrolletjes recept denk ik wel wat voor je: het is super makkelijk en snel te maken. Leuk ook om met kinderen te bakken. En het is natuurlijk lekker ;-).

Ingrediënten

  • 1 pakje Bladerdeeg, Koopmans
  • 25 g boter, zacht, niet gesmolten
  • 0,75 el kaneel
  • 50 g basterdsuiker, donkerbruin
  • 1 mespuntje zout

Bereidingswijze

  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer, haal de plakjes van elkaar en leg ze naast elkaar op het aanrecht om te ontdooien.
    Kaneelrolletjes ingredienten eetsuggestie
  • Verwarm de oven voor op 210 graden hete lucht stand.
  • Meng de basterdsuiker met de kaneel en het zout. Zorg dat je eventuele bastersuiker-klontjes fijnmaakt.
  • Leg de bladerdeeg plakjes bovenop elkaar (zonder papiertjes ertussen) en rol dit uit tot een plak van ongeveer 27x27cm (deze afmeting is voor 18 rolletjes – wanneer je meer maakt dien je de afmeting hierop aan te passen). Tip: je kunt het bladerdeeg tussen twee vellen bakpapier leggen of bloem gebruiken om het aanrecht en het deeg mee te bestrooien.
    Kaneelrolletjes vulling
  • Smeer het bladerdeeg in met het boter mengsel (ik gebruik hiervoor twee vingers). Zorg dat je helemaal tot aan de randen smeert. Strooi er vervolgens het suikermengsel op en verspreid egaal met de achterkant van een lepel.
    Kaneelrolletjes oprollen
  • Rol het deeg langzaam op, druk de uiteinden met wat water goed aan (beter dan ik deed 😉 en snijd het met een deegkrabber of een broodmes in 18 plakjes.
    Kaneelrol klaar om te snijden
  • Bak 6 plakjes tegelijk in de oven gedurende 15 minuten, en smullen maar! Zie de tips hieronder over wat je met de rest van de ongebakken rolletjes kunt doen.
    Kaneelrolletjes klaar om de oven in te gaan

Notities

Teveel rolletjes om in 1x te bakken? Je kunt de overgebleven rolletjes in de vriezer bewaren:

Leg een velletje folie op je aanrecht, en leg daar de rolletjes naast elkaar op met ertussen stukjes bakpapier. Rol het in de folie, en doe er vervolgens nog een diepvrieszakje omheen. Je kunt de gewenste hoeveelheid rolletjes zo op de bakpapiertjes laten ontdooien en afbakken – lekker makkelijk!

Vegan versie nodig?

In het blogje boven dit recept kun je tips vinden over hoe je dit recept makkelijk om kunt zetten naar een vegan recept voor kaneelrolletjes.
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Zelf kaneelrolletjes maken (op de makkelijke manier)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 21 Calorieën uit vet 9
% dagelijkse waarden*
Vetten 1g2%
Verzadigde vetten 1g5%
Transvetten 1g
Meervoudig onverzadigd vet 1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g
Cholesterol 3mg1%
Zout 32mg1%
Kalium 4mg0%
Koolhydraten 3g1%
Voedingsvezels 1g4%
Suikers 3g3%
Eiwitten (Proteïne) 1g2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept:




2 reacties

  1. Waarom moet er boter in ?
    Ik had een soortgelijk recept gevonden maar zonder boter; dit gemaakt maar veel vulling was er uit en het leken meer kleine worstenbroodjes 🙁 Enig idee hoe dit komt?
    De smaak was heerlijk, maar ja het oog wil ook wat.

    Bedankt alvast.
    Gr. Franca

    1. Hoi Franca,

      de boter is om het egaal oprollen makkelijker te maken en voor de smaak. Ik heb het zonder boter geprobeerd maar de vulling egaal oprollen was een drama toen (stukken met veel suiker en met weinig suiker).
      Op zich is het niet erg als de boter er uit loopt: het is maar 25 gram op heel veel kaneelbroodjes. Ik heb zelf nog niet meegemaakt dat het er uit liep met zachte boter, maar om heel eerlijk te zijn: ik heb ze alleen bij koud weer gemaakt.
      Ik heb het wel met gesmolten boter gehad – dat werkte niet. Toen liep alles er wel uit. Vandaar dat er zachte boter staat.
      Had je ze in plakjes gesneden voordat het de oven in ging of achteraf (vanwege je opmerking over worstenbroodjes vraag ik dit – het zou geen vorm van een worstenbroodje moeten krijgen).
      groetjes,
      Chantal