Zelf crispy aardbeien chips maken met de voedseldroger
Hmm ken je die stukjes knapperige aardbei in je cruesli – die waar er altijd net te weinig van in het pak zitten ;-). Je kunt aardbeien chips heel gemakkelijk zelf maken met een voedseldroger!
Veganistische aardbeien chips zonder toegevoegde suikers
Eigenlijk is het niet echt aardbeien chips te noemen vind ik. Het is meer gedroogde aardbeien. Iets lekkers voor tussendoor, of voor in de yoghurt, door je havermout, door je ijs, in je muffins, of wat dan ook. Eigenlijk is het in alles waar aardbei in kan wel lekker :-).
Maar goed, waarom staat er bij ‘zonder toegevoegde suikers’? Is dat niet altijd zo dan?
Eh nee. Veel van deze spulletjes die je kunt kopen worden eerst in suikerwater geweekt en pas daarna gedroogd. Officieel is het dan geen ingrediënt en dus hoeft het niet in alle landen op de verpakking vermeld te worden. Het kan dus best zo zijn dat je aardbeitjes eerst een bak suikerwater of maissiroop hebben opgeslurpt.
Nou, genoeg hierover. Tis wat het is met voorverpakte dingen. Maar je kunt het dus heel makkelijk zelf maken als je een Stöckli voedseldroger hebt.
Recept
Zelf vegan crispy aardbeien chips maken

Ingrediënten
- 500 g aardbeien, biologisch
Bereidingswijze
- Vul een grote kom met koud water en was daar de aardbeien in. Laat ze nog even drijven om extra vuil naar de bodem te laten zinken. Haal ze uit het water en verwijder het kroontje. Snijd iedere aardbei in 3 plakjes. Dunner kun je ze beter niet maken want dan wordt het meer poeder dan chips (ook lekker :-)).
- Leg een voedseldroger siliconen inlegvel op de tray en verdeel daar netjes de aardbei plakjes op. De dikste plakken kunnen op de rand van het siliconen matje liggen. Belangrijk: gebruik zo'n siliconen inlegvel. Ik heb het nu 2x zonder geprobeerd, en het maakt niet uit hoe dik je de aardbeien snijdt: je staat minimaal 30 minuten te pielen en te bikken om ze van je tray af te krijgen met bloedende handen of een kapotte tray tot gevolg. Een siliconen matje voor voedseldrogers is in dit geval een must have!Het ziet er dan nog zo uit als ze er vers op liggen:
- Laat de aardbeien op 70 graden minimaal 12 uur in de voedseldroger drogen of langer tot ze helemaal crispy zijn. Dit kun je het beste testen door 1 plakje eruit te pakken en deze af te laten koelen en dan te testen. De duur hangt af van de warmte, vocht, en luchtbeweging in huis, vandaar dat het soms wat langer kan duren dan 12 uur. (De 70 graden is voor Stockli droogovens – check de temperatuur in de handleiding als je een andere droger gebruikt.)
Benodigdheden
- 1 voedseldroger
- 1 voedseldroger tray (500g aardbeien past op 1 tray)
- 1 siliconen inlegvel voor de voedseldroger (met gaatjes met een opstaand randje)
- een luchtdicht + vochtdicht potje of hersluitbaar gripzakje (een boterhamzakje is poreus en kan niet gebruikt worden!)
Notities
Geen voedseldroger?
Het kan ook met een hete lucht oven maar dan duurt het droogproces behoorlijk wat uren langer (voor hetzelfde resultaat duurt het minimaal 24 uur zonder pauzes) omdat de vochtige lucht niet goed wordt afgevoerd. Het beste is om een temperatuur van 50 aan te houden als je een oven gebruikt zodat de aardbeien niet versuikeren/bakken. En zet de oven op een kiertje. Gebruik bakpapier en leg dat op een rooster. Niet op een ovenplaat – op een ovenplaat duurt het nog langer. Draai ze ook om de 2 uur om als je een oven gebruikt, omdat er vocht tussen het papier en de aardbeien kan blijven zitten waardoor ze wat zompig worden, en de suikers in t vocht kunnen gaan bakken.Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie
Op zoek naar meer recepten voor de voedseldroger?
Misschien vind je dit recept dan ook wel leuk (het is een van mijn favoriete snacks uit de voedseldroger): Huisgemaakte appelchips (knappeltjes).