Home | Recepten | Zelf appelcompote maken (appelmoes)

Zelf appelcompote maken (appelmoes)

Mijn moeder heeft me vroeger toen ik nog klein was, geleerd hoe ik zelf appelcompote kon maken (appelmoes met zachte stukjes). Dol waren we er op. Zoet, zuur, en lekker fris.

Appelcompote recept van eetsuggestie.nl

Appelcompote is eigenlijk een soort appelmoes, maar dan niet helemaal glad maar met nog wat structuur van stukjes erin. Geen harde brokken appel, maar zachte stukjes appel. Het valt zeg maar op je tong uit elkaar. Lekker.

En je maakt het super simpel. Het is alleen even een werkje om de appels te schillen. Maar als het eenmaal in de pan zit dan hoef je er bijna niets meer aan te doen.

Ik eet het vaak in plaats van groenten. En soms als bijgerecht (ik beschouw groenten als hoofdgerecht). Soms doe ik er een beetje van door de zuurkool als ik geen appels meer in huis heb, maar wel nog wat van dit heerlijke spul.

Recept

Recept Appelcompote (appelmoes met zachte stukjes appel)

Appelcompote recept van eetsuggestie.nl
Auteur: Chantal van eetsuggestie
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totale Tijd: 35 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands, Nederlands
Diet: Low Fat, Low Lactose, Low Salt, Vegan, Vegetarian
Trefwoord: appel
Goed voor: 2 personen
Zelf je appelcompote maken is super makkelijk. Je kan het ook appelmoes noemen, maar officieel is dit een compote. Er zitten nog wat zachte stukjes appel in. Dus geen gladde brei. Het mooie daarvan is dat je niet alleen proeft dat het uit eigen keuken komt, maar je kan het ook nog eens zien. Het ziet er namelijk heel anders uit dan appelmoes uit een potje. En het smaakt ook anders ;-).
Je kunt hem 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is ie ook lekker trouwens.
Toch liever appelmoes? Dan pureer je de boel simpelweg aan het eind.

Ingrediënten

  • 6 appels, zoete
  • 0,5 vanillestokjes
  • 1 el agavesiroop, (deze kun je weglaten als je WW doet zodat t 0PP wordt per persoon)
  • 0,5 tl kaneel
  • 1 el water

Bereidingswijze

  • Schil de appels en snijd deze in blokjes (klokhuis en steel weggooien).
  • Doe de appels in een pan, samen met het kaneelstokje, water en schrap het halve vanille stokje erboven uit.
  • Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
  • Zet de temperatuur wat lager en laat 15 minuten pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 5 minuten door pruttelen zodat het overtollige vocht verdwijnt.
  • Voeg de agavesiroop toe naar smaak en serveer warm (of koud).

Notities

Let op als je het vanille stokje vervangt door vanille suiker of vanille aroma: dat is vaak niet vegan, en vaak ook niet vega tenzij je een specifieke vega(n) versie koopt. Klinkt misschien raar, maar Google maar eens op de Keuringsdienst van Waarde en vanille ;-). Ik zal je de onsmakelijke details hier besparen…
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Recept Appelcompote (appelmoes met zachte stukjes appel)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 289 Calorieën uit vet 9
% dagelijkse waarden*
Vetten 1g2%
Zout 5mg0%
Kalium 584mg17%
Koolhydraten 76g25%
Voedingsvezels 13g52%
Suikers 57g63%
Eiwitten (Proteïne) 1g2%
My ProPoints per portie 1PP4%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept: