Wappeltaart extra zoet en voor weinig SmartPoints

In de Weight Watchers community heeft iemand ooit een wappeltaart bedacht: een Weight Watchers proof appeltaart. Het is niet echt een appeltaart, meer een appelcake. Maar het kost je een stuk minder puntjes (3sp ww flex per punt als je de taart in 8 stukken verdeelt) en je kunt toch lekker genieten. Ik vond het oorspronkelijke recept wat vlak van smaak en niet zoet genoeg dus ik heb er wat aan gesleuteld. p.s. Ik denk dat jasmijn14 die op WW connect te vinden is, het origineel ooit bedacht heeft – zeker weten doe ik het niet want hij is door zoveel mensen al aangepast.
Na een paar pogingen had ik een variant waar ik zelf erg blij van werd – ik had niet meer het gevoel dat ik een minder lekker gebakje aan het eten was.
Je kunt deze taart als ie afgekoeld is in stukken verdelen en per stuk in diepvriesfolie invriezen. Je kunt dan wanneer je een stukje wilt, het stukje in de oven opwarmen – is ie ook meteen lekker knapperig ;-).
Recept
Extra zoete Wappeltaart

Ingrediënten
- 120 g bloem, gezeefd (bloem door een zeef heen zeven)
- 4 hele appels, zoete
- 3 eieren
- 300 g magere yoghurt
- 1 zakjes bakpoeder, Dr. Oetker
- 2 kl kaneel
- 1 snufjes zout
- 6 kl ahornsiroop
- 6 kl appelstroop
- 2 kl vanille aroma, Dr. Oetker
- 7 g blanke rozijnen, (eventueel weken in rum aroma)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 C op de normale ovenstand (geen hete lucht).
- Bedek de bodem van een 28cm springvorm met bakpapier. Bedek de zijkanten met stroken bakpapier. Tip: knip in de korte kant voor zo lang mogelijke stroken en zet ze tegen de krulrichting in tegen de wand. Als ze niet blijven staan kun je ze met wat water vochtig maken en tegen de wand plakken.
- Warm de appelstroop een klein beetje op in een pannetje zodat het vloeibaar wordt. Voeg het samen met de ahornsiroop, de vanille aroma, de yoghurt, en voeg als laatste de eieren toe en roer rustig door elkaar.
- Meng bloem, bakpoeder, en zout, en voeg dit toe aan het natte mengsel. Roer goed door tot het een glad mengsel is. Als de appelstroop wat gaat klonten is dat niet erg – komt goed in de oven.
- Doe het mengsel in een springvorm, verdeel de rozijntjes stuk voor stuk mooi over de taart.
- Schil de appels en snijd ze als een dolle in stukken en meng met het kaneelpoeder.
- Leg de appelstukjes op het beslag en duw ze er iets in. Laat de buitenste rand vrij van appel zodat er een mooie korst rond de taart komt. Bestrooi het geheel eventueel nog met wat extra kaneel.
- Bak de taart in 80-90 minuten gaar. Als de taart klaar is: laat 10 minuten in de springvorm zitten en haal dan pas de rand eraf.
- Als je de taart in 8 stukken snijdt: vergeet niet dat lekkere zoete plakkerige spul van de bodem mee te nemen :-).
Notities

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie
Klinkt goed! Hoe lang doe je zo’n ingevroren punt taart in de oven?
Hoi Liesbeth,
dank je wel voor je berichtje! Ik doe hem meestal 10-15 minuten in de oven. Het verschilt een beetje per keer. Je kunt het met je vingers redelijk goed voelen of ie warm genoeg is. Ik denk dat het de tijd afhangt hoe koud ie diepgevroren is of hoe lang ie in de vriezer heeft gelegen. Ik vries ze altijd per punt in zodat ik er makkelijk eentje kan pakken. Ik zal het toevoegen aan de notities in het recept. Ik zie nu ook door jouw berichtje een tikfout in t recept (taar ipv taart) – zal ik meteen even aanpassen.
Ik hoop dat ie je gaat smaken :-).
Chantal
p.s. Ik kwam er vanavond pas achter dat je waarschijnlijk geen melding had ontvangen dat je bericht vanmiddag online was gezet. Vandaar deze late melding. Sorry daarvoor! Je krijgt niet bij iedere reactie een mailtje – alleen wanneer ikzelf reageer. De email is inmiddels aangepast.
Ha Chantal,
Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik heb vandaag ahornsiroop, bloem en zoete appels gehaald, de rest had ik al in huis. Morgen maar eens een poging wagen 🙂
Groetjes!
Wat betekent kl?
Hoi Djodie,
kl = koffielepel.
Een koffielepel is groter dan een theelepel. In het buitenland heet het verwarrend genoeg een theelepel. In Nederland zijn theelepels een stuk kleiner, en heet de teaspoon een koffielepel.
1 koffielepel / teaspoon is 5 milliliter. Als je het voor zout gebruikt dan is het ongeveer 5 gram (met andere vaste stoffen kan het een ander aantal grammen zijn).
Als je Amerikaanse maatschepjes in huis hebt, dan is het die met 1 tsp er op. Mocht je ooit eens buitenlandse recepten gebruiken dan is 1 teaspoon dus gelijk aan 1 koffielepel (niet alleen in Engelstalige landen: ook bij Franse recepten).
1 theelepel is vaak tussen de 2,5 ml en 3 ml. Je zou heel eventueel dus 2 theelepels kunnen doen maar je gaat iets afwijken dan afhankelijk van jouw theelepel formaat.
groetjes,
Chantal
Dank je chantal. Hij is heerlijk
Hoi Cora,
dank je wel! Leuk dat je het laat weten :-).
groetjes,
Chantal
Hoi Chantal,
Meteen een vraagje. Je zegt een springvorm van 39 cm; klopt dat wel?
En wat bedoel je bij 6 met ‘en snijd ze een dolle in stukjes’?
Prachtige website. Ik ga nog even verder kijken.
Groetjes,
Annemiek (Miegels)
Hoi Annemiek :-).
Dank je voor je vragen en je compliment!
39cm – hm vreemd. Dat is inderdaad wel heel groot. Ik heb net op de bodem gekeken. Het klopt inderdaad niet: het moet 28cm zijn. Scheelt nogal. Wel groter dan de meeste WW taartje,s maar zo groot dus nou ook weer niet ;-). Ik hou van grote taarten ;). Maakt me niet uit als het daardoor wat platter wordt: het stuk lijkt groter op je bord 😀 en het valt niet om. En de baktijd is ook altijd wat korter dan bij een hoge taart. Ik denk dat de 39cm komt van de eerste keer dat ik hem in een rechthoekige vorm had gemaakt.
Ik heb #6 gecorrigeerd: moest zijn ‘en snijd ze als een dolle in stukjes’. Goed voor de active points ;-).
Super bedankt voor je alertheid!
groetjes,
Chantal
He Chantal, bedankt voor de snelle reactie. Ik ga m proberen. Heb je trouwens als een ‘Sweet as sugar’ van De Tuinen geprobeerd ipv suiker?
Groetjes, Annemiek
Hoi hoi!
Leuk – ik ben benieuwd! Als je nog tips hebt dan hoor ik het graag :-).
Ik vind zelf de (na)smaak van Stevia niet zo heel lekker – maar ik ken zat mensen die het wel lekker vinden :-). Ik heb vroeger wel wat ermee geexperimenteerd maar ik bleef het niets vinden. Pas geleden zag ik op tv een aflevering waarin ze het hadden over dat de stevia die in winkels verkocht wordt, de chemische / synthetische variant is (beetje zoals met paracetamol). Het is dus niet van de plantjes. Ookal staat er op dat het natuurlijk is. Dat mochten ze doen omdat het hetzelfde werkzame stofje is dat daadwerkelijk in de plant zit, ookal komt het niet uit t plantje en is t nagemaakt. Het plantje mocht wettelijk nog niet gebruikt worden om veiligheidsredenen. De werking van alle andere stoffen die ook in t plantje zitten moesten eerst onderzocht worden. Geen idee of het inmiddels wel mag, maar ik kan me zo voorstellen dat als alle fabrikanten al jaren met de synthetische variant hebben gewerkt dat er vanwege de kosten weinig over zullen stappen op een ander productieproces met mogelijke bijwerkingen of kwaliteitsschommelingen door de andere stoffen.
Pfoe heel verhaal haha. Maar sindsdien ben ik er dus ook daardoor minder fan van geworden (bovenop dat ik de smaak niet lekker vind). Dan maar lekker natuurlijke maple syrup / ahorn siroop uit Canada. Ik was als kind al dol op die smaak. Er zitten ook mineralen en vitaminen in trouwens. Meer dan in honing. En je bloedsuiker schijnt minder te schommelen met maple syrup. Apart he?
Fijne avond nog!
groetjes,
Chantal
Hoi Chantal, stevia mag nu inmiddels toch wel? Volgens mij is dit niet synthetisch……
Groetjes,
Annemiek
Hm ja ik denk het haast wel: ik las deze week toevallig dat er zo ontzettend veel chemicaliën gebruikt worden om het zoetstofje uit de plant te extraheren en om te zetten tot poeder, dat t alsnog super chemisch is. Zal dus wel goedgekeurd zijn dan/ Omdat je er zo minuscuul weinig van gebruikt omdat het zo zoet is, is dat wat in je zoetje of poeder zit voor het grootste deel vulmiddelen (waaronder suikers om de bitterheid van stevia te maskeren). Daar werd ik nou ook weer niet heel enthousiast van :-|. Dan maar liever een stevia plantje in een potje en daar af en toe een blaadje van drogen en fijnmalen. Maar ja, blijft die bittere nasmaak er nog steeds.. Ik hou het maar lekker bij ahorn :-).
Nou….de wappeltaart staat in de oven. Heb zelf ipv ahornsiroop wel as good as sugar gedaan en wat meer rozijnen….heeeeeeel benieuwd :-). Groetjes, Annemiek (Miegels op WW)
Spannend! Ben benieuwd :-).
Hoi Chantal, de wappeltaart is HEERLIJK. Doe er zelf een beetje poedersuiker op; maakt het wat mij betreft helemaal af! Ik heb 35 gram sweet as sugar ipv ahornsiroop gebruikt en 24 gram rozijnen. Vandaag een stukje uit de vriezer proberen :-). Groetjes, Annemiek
Hoi Annemiek,
pfiew gelukkig :-). Wat een goede tip van die poedersuiker, stevia, en rozijnen – daar gaan vast een hoop mensen blij mee zijn!
Volgende keer gaat er mij ook poedersuiker op ;-).
groetjes,
Chantal
Ik ben heel blij met een appeltaart recept gescikt voor mensen die WW volgen. In je recept staat dat de taart niet ineen heteluchtoven gebakken mag worden, waarom niet?? Ik heb namelijk 2 ovens, beide hetelucht…. zou heel jammer zijn!!
Hoi Corrine,
leuk om te horen!
Ik heb ook een hete lucht oven maar deze heeft een ‘normale’ stand er op zitten (zonder ventilator tekentje). De meeste hete lucht ovens hebben zo’n stand er op dus ik hoop dat jij hem ook hebt :-).
De reden is omdat dit beslag meer een cake beslag is. Cake bakken met hete lucht stand werkt niet zo goed als zonder. De cake wordt minder gelijkmatig gaar en droger. De bovenkant en buitenkant wordt vaak droog en donkerder, en de binnenkant soms niet gaar genoeg waardoor ie inzakt. Dan heb je dus een droge taart en van binnen te nat en/of hij zakt helemaal in. Of een gortdroge cake die wel gaar is. Het is dan niet zo smakelijk als een ouderwetse cake van vroeger zeg maar.
Als je geen stand op je oven hebt zonder luchtcirculatie, dan kun je zelf gaan uitproberen (ik ben heel veel pogingen gestopt – of het goed werkt hangt van zoveel factoren af). Misschien staan er in de handleiding handige tips voor het bakken van cake voor jouw specifieke oven. Je moet in ieder geval de temperatuur lager zetten dan in het recept staat, en de baktijd aanpassen (tussendoor steeds even controleren en met een houten prikker testen). Het is ook handig om met een losse temperatuurmeter te controleren wat de echte temperatuur in de oven is. Soms wordt het heter dan de oven aangeeft.
Wat ik zelf de afgelopen jaren gemerkt heb is dat hoe je hem dan moet bakken erg verschilt per merk en type oven, en van omgevingsfactoren. Als het de ene keer werkt hoeft het de volgende keer dus niet weer een succes te zijn is mijn ervaring. Maar al met al heb ik er nog nooit een zo goed uitgekregen als met gewone oven stand. Vandaar dat ik zelf een paar jaar geleden weer ben terug gestapt naar het advies van meerdere sterrenchefs en patissiers: bak cakebeslag niet op hete lucht stand. En dat werkt sindsdien elke keer weer super goed zonder gedoe.
Mocht het je lukken om een sappige wappeltaart zo te maken met jouw merk en type oven en omgevingsfactoren dan hoor ik het heel erg graag :-).
Hoi!
De wappeltaart is heel goed gelukt! Ik heb hem in de flavourwave gebakken en telkens de temperatuur bijgesteld. Ik kan alleen nergens het aantal smartpoints voor 1 punt taart niet vinden (?)
Hoi!
Oh wat goed zeg! Ik ben blij voor je :-). Kwam je uit op ongeveer 150 graden of heel wat anders?
Het aantal sp kun je helemaal bovenaan de blog vinden. De smartpoints die je daar ziet zijn op basis van het ww flex / ww freestyle systeem (daarvoor had WW ook al SmartPoints maar waren er minder producten 0sp en waren de dagbudgetten hoger). Mocht je het oude systeem doen met SmartPoints dan heb ik denk ik daar ook nog ergens wel de sps van ;-). ProPoints heb ik helaas niet voor dit recept.
Geniet er van 🙂
Staat nu in de oven. Vraag me af of t goedkomt hoor. Was zo enorm dun beslag …
En moet nu nog zeker 50 min en is al donkerbruin.
Kben benieuwd
Hoi Lis,
oei dat klinkt als een uitdaging… Hoop dat het goed gaat komen! Jammer dat ik je berichtje nu pas zie anders had ik meteen gereageerd.
Het eerste waar ik aan denk is: is je oven dan wel goed? En staat ie wel op de goede stand? Het zou niet zo snel al donkerbruin moeten worden.
Als het nog eens gebeurt, dan zou ik er in ieder geval zo snel mogelijk een aluminiumfolie overheen doen om erger te voorkomen. Of andersom: het eerste deel met folie erover bakken, en later het aluminiumfolie eraf halen. Misschien is het dan nog te redden :-).
En even de temperatuur en stand van de oven checken. Het klinkt alsof ie te heet is, of teveel hitte van bovenaf geeft.
Het beslag is wel iets dunner, maar niet zo dun als melk bijvoorbeeld. Ik zal er eens een filmpje van maken – dan is het misschien makkelijker te zien of de dikte een beetje overeen komt.
Hoop dat je eerste poging toch nog gaat lukken!
groetjes,
Chantal
Net geproefd. Prima te eten . Om niet te zeggen lekker.
Ik heb iets niet goed gedaan denk ik . Maar met de temp van de oven lager en alufolie erover kwam t toch nog goed
Dankje!
Ow gelukkig! De volgende kan dan alleen maar nog superdepuper lekkerder worden met je aanpassingen :-).