Home | Recepten | Vegan pepernoten (vegan kruidnoten) recept

Vegan pepernoten (vegan kruidnoten) recept

Jaaa Sinterklaas komt vandaag weer naar Nederland! Nog maar een uurtje en dan is het zo ver! Maak gezellig met z’n allen thuis vegan pepernoten (eigenlijk zijn het vegan kruidnoten, maar iedereen noemt het tegenwoordig pepernoten).

Pepernoten / kruidnoten deeg

Lang geleden in 2012 had ik een recept op eetsuggestie voor ‘gewone’ pepernoten. Laatst heb ik ze een keertje vegan gemaakt en dat werkte prima! Het recept is ook iets versimpeld qua uitleg vergeleken met de vorige originele versie (zie link onderaan voor de ‘normale’ pepernoten).

Het grappige is dat bijna niemand denkt dat ze vegan zijn. Ik hou nogal van gember, dus dat sprong er nogal uit in mijn versie. Niet iedereen houdt daar van dus ze waren meer bezig met de gember, dan met of het vegan was of niet.

Recept

Vegan pepernoten / vegan kruidnoten recept

Vegan kruidnoten / pepernoten
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten
30 minuten
Totale Tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Gebak, Koek, Tussendoortje
Keuken: Hollands, Nederlands
Diet: Vegan
Trefwoord: vegan, vegetarisch
Goed voor: 220 stuks
Bak zelf je eigen vegan pepernoten! Eigenlijk zijn het vegan kruidnoten natuurlijk, maar iedereen noemt het tegenwoordig pepernoten lijkt het wel. Leuk om met z’n allen te doen en goedkoop!

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g plantaardige boter, zacht, op kamertemperatuur
  • 75 g bruine basterdsuiker
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 0,5 tl zout
  • 4 el cashewnotenmelk, (ongeveer)
  • 2 el speculaaskruiden

Bereidingswijze

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 150 °C (gewone oven op 160 °C) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout.
  • Voeg het bakmeel toe en kneed door elkaar. Voeg beetje bij beetje wat cashewnotenmelk toe tot er een mooie deegbal ontstaat.
  • Doe huishoudfolie over de kom en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Maak kleine ronde balletjes van het deeg (ik gebruikte een espressolepeltje voor de juiste maat) en leg ze op de bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de pepernoten (ongeveer dezelfde grootte als een pepernootje).
  • Bak ze in 15 minuten lichtbruin gaar. Leg de kruidnoten op een schone theedoek om af te koelen en doe de volgende lading in de oven (ik had in totaal 3 bakplaten vol plus een beetje).
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Vegan pepernoten / vegan kruidnoten recept
Hoeveelheid per portie
Calorieën 9.56 Calorieën uit vet 4
% dagelijkse waarden*
Vetten 0.39g1%
Verzadigde vetten 0.08g0%
Meervoudig onverzadigd vet 0.1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0.18g
Zout 5.37mg0%
Kalium 2.14mg0%
Koolhydraten 1.39g0%
Voedingsvezels 0.03g0%
Suikers 0.56g1%
Eiwitten (Proteïne) 0.14g0%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Liever ‘gewone’ kruidnoten dan de vegan versie?

Recept pepernoten / kruidnoten.

Meer Sinterklaas recepten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept:




Eén reactie

  1. 5 sterren
    Thanks for sharing this amazing recipe.my family loved it.will be sharing this recipe with my friends.they will like it.