Vegan Koreaanse zoete broodjes gevuld met kaneelstroop en walnoten (hotteok)
Ik ben wat nieuwe dingen aan het uitproberen uit de Aziatische keuken. Ik kwam een basisrecept tegen voor hotteok – een soort kleine platte pitabroodjes met een kaneelstroop vulling en nootjes.
In Korea noemen ze het pannenkoekjes. Ik denk dat de meeste Nederlanders het meer als vegan zoete broodjes zien met noten-kaneel vulling. En dan een platgestampte versie daarvan. Hoe je ze ook noemt, 1 ding is zeker: lekker zijn ze wel!

Ik begreep dat ze in Korea voornamelijk gegeten worden als de kinderen uit school thuis komen. Zoiets als wat mijn moeder vroeger deed als wij uit school kwamen: kopje thee met een koekje. In Korea krijgen ze dan 1 hotteok. En dat snap ik, want het vult mega enorm kwam ik achter :-).
Warm zijn ze het lekkerst. Als ze net uit de pan komen. Dan is de siroop binnenin nog zacht en vloeibaar. Mmmm!
Ze hebben een stevige bite met een zachte vulling van suiker siroop en stukjes walnoten. Je kan ze uit de hand eten of met vork en mes. Pas wel op dat je je tong niet verbrandt ;-). Maar laat ze ook weer niet afkoelen want dan wordt de siroop weer korrelig.
Vegan hotteok
Het leuke aan deze super lekkere (en vullende) zoete platte broodjes, is dat ze vegan zijn. Je kunt ze dus met een gerust hart maken als je eens een veganist op visite krijgt (of er zelf een bent). Je kunt ze als middagsnack maken, als ontbijt (das meer mijn ding), maar ik zie ook mogelijkheden als toetje met zoete yoghurt of ijs erop.
Ik heb het recept wat verbouwd zodat het meer bij mijn smaak past. Het recept hieronder is dus niet een origineel Koreaans recept, maar een vernederlandst recept.
Recept
Vegan Koreaanse hotteok

Ingrediënten
- 1 cup lauwwarm water
- 2 Tbsp witte suiker
- 2 tsp droge gist, (2 tsp = 7g)
- 0,5 tsp zout
- 1 Tbsp druivenpitolie
- 2,5 cup zelfrijzend bakmeel, (gewone bloem werkt ook prima!)
- 0,25 cup rietsuiker
- 0,25 cup donkerbruine basterdsuiker
- 1 tsp gemalen kaneel
- 3 Tbsp fijngehakte walnoten
Bereidingswijze
- Doe 1 cup lauwwarm water in een kom, samen met 1 tbs witte suiker, 0,5 ts zout en 1 tbs druivenpitolie. Meng door elkaar.
- Voeg 2 cups zelfrijzend bakmeel toe (let op! niet alles dus!) en meng goed door elkaar (het is een plakkerig deeg). Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur staan. Het deeg verdubbelt in grootte.
- Kneed de luchtbellen uit het deeg (het zakt dan weer in) en laat nog eens 10 minuten afgedekt staan.
- Meng tijdens het wachten 0,25 cup rietsuiker, met 0,25 cup donker bruine basterdsuiker, 1 ts kaneel, en 3 tbs gehakte walnoten.
- Strooi 0,5 cup zelfrijzend bakmeel op een schoon aanrecht. Haal het deeg uit de kom met een deegkrabber en leg op het aanrecht met bakmeel.
- Rol het deeg door het bakmeel zodat het beter te hanteren is en kneed het deeg door. Maak er een bal van. Verdeel de deegbal in 8 stukken.
- Kneed de stukjes deeg tot deegballen. Pak 1 deegbal, leg in je handpalm, en maak plat. Leg 3 tbs van het walnoten-suiker mengsel in het midden van het deegplakje. Vouw de deegranden omhoog en draai dicht. Rol het in 2 handen heen en weer zodat er weer een mooi balletje ontstaat. Herhaal dit voor de andere deegballetjes.
- Verhit een heel klein beetje druivenpitolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoge temperatuur. Leg 2 deegballen in de pan (veeg het overtollige bakmeel er eerst af). Laat de deegballen ongeveer 1 minuut bakken tot de onderkant mooi goudbruin is.
- Draai de deegballen dan om en plet ze met een spatel plat tot ze ongeveer de grootte hebben van een CD. Laat ongeveer 1 minuut bakken.
- Zet de temperatuur laag, draai de pannenkoekjes om, doe een deksel op de pan, en laat ongeveer 2 minuten zo verder warmen.
- Serveer ze warm – let op dat je je tong niet verbrandt ;-).
Benodigdheden
- 1 koekenpan met anti-aanbaklaag en deksel
- 1 deegkom
- 1 soepkom
- 1 vork
- 1 set Amerikaanse maatschepjes
- 1 deegkrabber
Notities
Amerikaanse maatschepjes:
tsp= Amerikaanse theelepel = Hollandse koffielepel Tbsp = Amerikaanse eetlepel cup = Amerikaanse cupWalnoten minder bitter maken
Door ze 10 minuten in water te weken neemt de bittere smaak af. Je kunt dit doen als je net het deeg na het rijzen hebt gekneed en weer 10 minuten moet wachten.Geen druivenpitolie in huis?
Mocht je geen druivenpitolie in huis hebben, vervang deze dan door een andere neutrale plantaardige olie (geen extra vierge olijfolie – deze smaakt niet neutraal genoeg).Portiegrootte tip
Toen ik zelf een basis recept voor hotteok zag, dacht ik dat je wel 3 pannenkoekjes op kon. Maar schijn bedriegt: deze pannenkoekjes vallen best zwaar. Ikzelf heb aan 1 pannenkoekje (zoet broodje) genoeg. Als ik echt honger heb eet ik er 2. Ik snap dat niet iedereen even snel vol zit, maar ik was bijzonder verrast over hoe goed deze pannenkoekjes de maag vullen en zat met heel wat bollen nog over.Deegbollen met vulling bewaren
Je kunt ze het beste op de dag zelf meteen opeten. Mocht je ze in de vriezer of koelkast willen bewaren om later te bakken, dan kun je het beste het deeg en de vulling apart bewaren. Op t moment dat je ze gaat eten, kun je vervolgens het deeg vullen met het suikermengsel. Met suiker in de koelkast bewaren is niet zo’n succes: de suiker loopt er dan na een dag als stroop uit.WW ProPoints
7 ProPoints per portieHeb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie