Home | Recepten | Frisse Tiramisu met sinaasappel, kaneel, en Licor 43

Frisse Tiramisu met sinaasappel, kaneel, en Licor 43

Heerlijk! Ik maak dit feestelijke Licor 43 tiramisu recept al jaren. Dit tiramisu recept bevat frisse tonen van sinaasappel , samen met de warme smaken van kaneel en Licor 43. Het recept stond in 2012 al op eetsuggestie.nl, maar was even offline. Maar nu is ie er weer!

Tiramisu met sinaasappel en kaneel van eetsuggestie.nl

Wat is er zo fijn aan deze Licor 43 tiramisu?

Deze tiramisu met sinaasappel en kaneel is rijk van smaak, maar fris. Hij valt wat minder zwaar dan gewone tiramisu. Er zit Licor 43 in – mjam! En je krijgt ook nog een beetje fruit binnen. Ideaal toetje :-).

Er zitten ook geen rauwe eieren in. Je kan hem dus ook lekker aan je opa en oma serveren :-).

Dit recept bevat geen koffie. Dus mocht je niet van koffie houden, maar wel van tiramisu, dan zit je goed :-).

Je maakt dit Licor 43 tiramisu recept een dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken, maar ook om er voor te zorgen dat de koekjes wat zachter worden. Dat scheelt ook meteen weer stress op de dag van je gezellige etentje: zodra je aan je etentje gaat beginnen, haal je de schaal met tiramisu uit de koelkast. Dan is ie lekker op kamer temperatuur als je bij het toetje bent aangekomen.

Een slanker tiramisu recept? Zo gepiept!

Je kunt hem ook heel makkelijk in een slankere variant maken, door simpelweg de verhouding van slagroom en Griekse yoghurt aan te passen. Of je voegt nog een beetje extra fruit toe.

Liever tiramisu zonder alcohol?

Als je liever geen alcohol er in wilt, dan kun je de Licor 43 eerst verhitten zodat de alcohol verdampt. Of je gebruikt alleen sinaasappelsap :-). In het laatste geval mis je wel wat van de karakteristieke smaak die de Licor 43 met zich mee brengt.

Dit feestelijke tiramisu recept past heel goed bij een Sinterklaas avondje, maar ook als onderdeel van je Kerstdiner, of als afsluiter op Oud & Nieuw. Maar daar hoef je het natuurlijk niet bij te laten. Je kan hem net zo goed op een verjaardagsetentje serveren, of gewoon omdat je er zin in hebt. Tegenwoordig kun je sinaasappels ook gewoon in de zomer kopen, dus ik maak deze tiramisu met sinaasappel en kaneel ook wel eens als nagerecht als we gaan BBQen 😁.

Genier er van!

Recept

Licor 43 Tiramisu met kaneel en sinaasappel

Tiramisu recept sinaasappel, kaneel, licor 43
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Bereiding: 40 min
Koeltijd: 1 d
Totale Tijd: 1 d 40 min
Gang: Dessert, Toetje
Keuken: Fusion, Hollands, Italiaans, Spaans
Diet: Vegetarian
Trefwoord: kaneel, kerst, sinaasappel, sinterklaas, tiramisu
Goed voor: 6 porties
Oijoijoi wat is dit een lekker toetje! Goed voor 6 personen (of 4 als je een wat groter stuk wilt ;-). Deze tiramisu moet je wel een dag van tevoren maken anders blijven de koekjes te hard.

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom, ongeklopt
  • 250 ml griekse yoghurt
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 zakje klopfix
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 7 grote sinaasappels
  • 4 eetlepels Licor 43
  • 1,5 pakje kaneelbeschuitjes, langetjes van Verkade

Bereidingswijze

  • Snijd van een sinaasappel de koppen af (bij de navel en het pitje) zodat je hem goed neer kunt zetten. Snijd vervolgens met een mes langs de schil. Zorg dat je zo dik snijd dat ook het buitenste vliesje van het partje weg wordt gesneden.
  • Zet een grote kom neer. Houd vervolgens de sinaasappel boven de kom in 1 hand (met afgesneden kop richting vingertoppen) en snijd rechts langs een vliesje. Houd met je duim het vliesje vast. Snijd vervolgens links langs het rechter vliesje zodat het partje er uit valt in de kom.
  • Herhaal dit voor alle sinaasappels en snijd de partjes daarna dwars doormidden. Voeg de likeur toe en laat dit 30 minuten intrekken terwijl je de rest van het recept maakt.
  • Klop met een mixer/keukenmachine in een kom de slagroom met de vanillesuiker, de klopfix, en 2 volle theelepels kaneel. Roer vervolgens met een lepel voorzichtig de Griekse yoghurt en de witte basterd suiker er door.
  • Bedek de bodem van een rechthoekige glazen ovenschaal (+/- 1,5 l voor 6 porties) met de helft van de kaneelbeschuitjes. Leg hier de helft van de sinaasappelstukjes op en besprenkel de koekjes met wat van het sap. Verdeel vervolgens de helft van het yoghurtmengsel erover. Dan weer een laag koekjes, een laag sinaasappel met sap, en weer een laag yoghurtmengsel.
  • Houd een fijne zeef boven de schaal en strooi hier beetje bij beetje de overige 2 theelepels kaneel over zodat het mooi verdeeld wordt over de schaal. Zet de schaal afgedekt ongeveer 24 uur in de koelkast en geniet met volle teugen de volgende dag!

Notities

Extra feestelijk

Om het extra feestelijk te maken kun je er een mooie chocolade krul op leggen. Of een chocolade staafje /koekje.

Slankere versie?

Als je het iets minder zwaar wilt en wat zuurder, kun je er iets meer Griekse yoghurt in doen dan slagroom.

Snij-tip van m’n vader Fred:

Houd een scherp groot mes onder de hete kraan iedere keer voordat je een plak tiramisu uit de schaal snijdt.

Weight Watchers ProPoints:

5 PP per portie.
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Licor 43 Tiramisu met kaneel en sinaasappel
Hoeveelheid per portie
Calorieën 176 Calorieën uit vet 144
% dagelijkse waarden*
Vetten 16g25%
Verzadigde vetten 10g50%
Transvetten 1g
Meervoudig onverzadigd vet 1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g
Cholesterol 60mg20%
Zout 31mg1%
Kalium 96mg3%
Koolhydraten 4g1%
Voedingsvezels 1g4%
Suikers 2g2%
Eiwitten (Proteïne) 5g10%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Gerelateerde recepten