Home | Recepten | Vegetarische Pepernoten / Kruidnoten

Vegetarische Pepernoten / Kruidnoten

Dit recept voor kruidnoten komt van de oude eetsuggestie site en is van 2012. Het was altijd enorm populair – en terecht!

Heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel pepernoten Sinterklaas en z’n Pieten eigenlijk wel niet nodig hebben voor al die kinderen? Heeeeul veeel! En zelf kunnen ze er waarschijnlijk niet van snoepen want dan is er misschien net niet genoeg voor alle kindjes.

Help Sinterklaas en z’n Pieten door ze zelf te bakken en verras ze door een paar zelf gebakken kruidnootjes in je schoen te stoppen voor ze!

Recept

Pepernoten / Kruidnoten recept

vegetarische kruidnoten van eetsuggestie.nl
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 15 minuten
30 minuten
Totale Tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Gebak, Koek, Tussendoortje
Keuken: Hollands, Nederlands
Diet: Vegetarian
Trefwoord: vegetarisch
Goed voor: 220 stuks
Bak zelf je eigen pepernoten. Het is niet alleen leuk om met z’n allen te doen, maar ook nog eens heel goedkoop!
Eigenlijk zijn het van origine kruidnoten maar tegenwoordig noemt bijna iedereen ze pepernoten.

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g zachte boter, (plantaardig)
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 mespuntje(2) zout
  • 4 el melk, (ongeveer)
  • 1,5 el speculaaskruiden

Bereidingswijze

  • Meng in een keukenmachine of in een kom met mixer de boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout.
  • Voeg er langzaam in kleine beetjes rustig het bakmeel aan toe.
  • Voeg beetje bij beetje wat melk toe tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verwarm de hete lucht oven voor op 160 °C.
  • Kneed het deeg tot een bal, doe er huishoudfolie omheen en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Beboter een bakblik of leg er bakpapier op.
  • Kneed kleine balletjes van het deeg en druk ze zachtjes op de bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de pepernoten (ongeveer dezelfde grootte als een pepernootje).
  • Bak ze in 15-20 minuten lichtbruin gaar. Terwijl je van de eerste lading snoept kun je het eventueel overgebleven deeg weer op dezelfde manier in de oven plaatsen.

Notities

Ben je dol op chocolade? Smelt dan wat witte of bruine chocolade en doop daar de afgekoelde gebakken pepernootjes in zodat de helft omhuld is met chocolade.
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Pepernoten / Kruidnoten recept
Hoeveelheid per portie
Calorieën 9.62 Calorieën uit vet 4
% dagelijkse waarden*
Vetten 0.39g1%
Verzadigde vetten 0.08g0%
Meervoudig onverzadigd vet 0.1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0.18g
Cholesterol 0.01mg0%
Zout 6.49mg0%
Kalium 2.18mg0%
Koolhydraten 1.39g0%
Voedingsvezels 0.03g0%
Suikers 0.56g1%
Eiwitten (Proteïne) 0.15g0%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Op zoek naar een vegan pepernoten / vegan kruidnoten recept?

Die kun je hier vinden: Vegan pepernoten / Vegan kruidnoten recept.

Meer Sinterklaas recepten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept: