Lekkere vegetarische quinoa burgers om zelf te maken
Vroeger kocht ik bijna altijd vegetarische vleesvervangers kant en klaar uit de supermarkt. Tot ik last kreeg van allergieën. En op zoek ging ik naar manieren om zelf thuis makkelijk vegetarische burgers te maken. Deze vegetarische quinoa burgers zijn een van m’n favorieten!
Van allergieën heb ik geen last meer, maar ik eet eigenlijk bijna nooit meer vleesvervangers uit de supermarkt. Ik maak ze dan veel liever zelf in allerlei variaties. Hieronder kun je het recept vinden van een van mijn favoriete vega burgers.

Vega Burgers invriezen
Omdat het me iets teveel werk is om ze elke dag te maken, maak ik er vaak een hele berg in 1x. Ik verpak ze allemaal apart en vries ze in. Zo kan ik, wanneer ik wil, een vega burgertje uit de vriezer pakken, laten ontdooien en lekker knapperig bakken.
Deze variant van een vega burger is op basis van quinoa en wortel (en nog wat andere lekkere dingetjes). Hij wordt lekker knapperig van buiten en je kunt zelf bepalen hoeveel smaak je toevoegt door te spelen met de hoeveelheid kruiden.
Geschikt voor op een broodje of naast de maaltijd – niet in een stoofpot
Je kunt deze vegetarische vleesvervangers zo eten, of met een zelfgemaakt sausje. Ze zijn niet geschikt om er stukjes van door een stoofpotje te doen: dan vallen ze uit elkaar en heb je alleen nog maar korrels in je stoofpot. Maar los, naast de rest van de maaltijd, of lekker op een broodje met wat groente en sla, zijn ze ideaal.
De hamburger mal: ook geschikt voor vega(n) burgers
Ik heb zelf ooit een hamburger-mal gekocht – een van de beste aankopen ooit voor het maken van vegetarische burgers (en ook voor vegan burgers natuurlijk!). Ze worden dan allemaal mooi dezelfde maat en vorm, en krijgen van die leuke streepjes erin.
Ga je toevallig een hamburger mal bij bol.com kopen?
Door cookies te accepteren en gebruik te maken van de bol.com link hieronder, en een product naar keuze te kiezen, kun je het onderhoud van mijn website steunen. Kost jou niets extra’s, en helpt mij een klein beetje met de 850 euro die deze site per jaar kost!
Ga je toevallig Amerikaanse maatschepjes bij bol.com kopen?
Door de cookies te accepteren en gebruik te maken van de link hieronder naar bol.com en maatschepjes naar keuze te kiezen, kun je het onderhoud van mijn website steunen. Kost jou niets extra’s, en helpt mij de site online te houden!
Recept
Heerlijke vegetarische quinoa burger

Ingrediënten
- 100 g quinoa
- 100 g wortel
- 100 g geraspte kaas 20+ of geraspte kaas 30+
- 6 kl bloem
- 2 kl bloem om de burgers te bestuiven
- 3 takjes verse munt
- 3 takjes verse koriander
- 1 sjalot
- 1 ei
- 1 mespunt chilipoeder
- 1 mespunt komijn
- 1 groentebouillonblokjes
- 2 kl olijfolie
- peper, versgemalen
- zeezout, versgemalen
Bereidingswijze
- Doe de quinoa in een pan met 300 ml water en een bouillonblokje. Breng het water aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet af, en laat afkoelen.
- Snipper ondertussen de sjalot fijn, rasp de wortel, haal de muntblaadjes van de takjes en hak deze fijn, hak de koriander met steel fijn (hak de stelen extra fijn).
- Meng de quinoa met de geraspte kaas, de wortel, de sjalot, de munt, 6 koffielepels bloem, het ei, de chilipoeder, de komijn, en voeg een beetje zout en flink wat peper toe.
- Maak je handen nat en verdeel het mengsel in 6 porties. Maak er mooie platte burgers van door ze goed aan te drukken (bijv. met een hamburger mal). Bestuif ze met de overgebleven 2 koffielepels bloem.
- Verwarm een koekenpan met daarin 2 koffielepels olijfolie en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant op middelhoge warmte. Zorg dat je ze niet te snel omdraait anders vallen ze uit elkaar.
Notities
Tips
Als je een hamburger-aandruk-mal gebruikt, bedek dan zowel de binnenkant en de stamper met huishoudfolie. Op die manier krijg je de plakkerige burgers er makkelijk uit door ze via het plastic omhoog te trekken, en kun je ze zo in de pan ‘flippen’. Het huishoudfolie kun je hergebruiken voor de volgende burger.Benodigdheden
Een koekenpan en een vork om te roeren. Een hamburger-aandruk-vormpje is ook handig!Geen idee wat kl betekent?
Zie het gekleurde tekstblok in het blogje boven het recept voor uitleg!WW SmartPoints
4 SmartPoints per persoon (4,2 eigenlijk), 25 SmartPoints in totaal. (Let op: deze punten heb ik jaren geleden uitgerekend toen ik nog WW deed dus het kan nu zomaar heel anders zijn!)WW ProPoints
4 ProPoints per burgerHeb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie
Het was moeilijk om burgers van te maken. Het werd bij mij een kliederboeltje…suggesties?
Hoi Mieke,
ik heb daar zelf alle keren nog geen last van gehad, maar ik heb wel wat ideetjes:
1. Gebruik een hamburger mal (bedekt met plastic folie zodat je ze vanuit de folie zo de pan in kunt flippen) en laat ze even opstijven in de koelkast of vriezer. De burgers worden namelijk pas ‘vast’ als ze gebakken zijn. Daarvoor zijn ze nog slap als een beslag. Door de druk die je op het beslag zet met een hamburger mal en ze te koelen blijven ze beter in vorm. Draai de burgers niet te snel om in de pan: als het nog niet gaar genoeg is, vallen ze uit elkaar. Ik bak ze bijna compleet gaar voor ik ze omdraai.
Een hamburger mal van plastic is tegenwoordig al voor een paar euro te krijgen en je hebt er je leven plezier van (ik heb de mijne al meer dan 11 jaar en dat was een heel goedkoop dingetje).
2. Als je geen hamburger mal hebt, dan kun je het volgende doen: gebruik 2 plastic glazen of kommetjes die niet al teveel ruimte onderin houden als je ze in elkaar zet. Bedek de onderste met plastic folie, doe de burgermix erin, druk aan met het andere plastic glas/kommetje. Haal de burger met het folie uit het plastic glas/kommetje, en flip het in de pan. Je kunt de folie hergebruiken. Maar persoonlijk raad ik een hamburger mal bedekt met plastic folie aan: dan kun je meer druk zetten en blijft het mooi rond. Ook hier: niet te snel omdraaien.
3. Andere optie: Gebruik steekringen die tegen hitte kunnen. Ze de steekringen in de pan en vul met het beslag. Druk aan met een lepel of een kommetje. Haal de ring uit de pan met een tang of een pannenlap en gebruik hem voor de volgende burger.
Weer een andere optie: bedek een siliconen cupcake vormpje met plastic folie, doe daar het beslag in. Druk aan met een lepel of ander cupcake vormpje en flip het vanuit het plastic folie de pan in. Niet te snel omdraaien.
4. Nog een andere optie: bak het beslag in de oven in cupcake vormpjes. Ik heb dit zelf nog niet gedaan dus ik kan je helaas niet vertellen hoe lang het dan zou moeten op 180 graden. Het hangt ook een beetje af van hoeveel beslag je in 1 cupcake vormpje doet. Maar hier heb je wel als voordeel: je hoeft het niet om te draaien.
Je zou ook nog kunnen kijken of je misschien hele grote of juist hele kleine eieren gebruikt hebt, waardoor het beslag niet genoeg aan elkaar plakt.
Als het te droog is: in plaats van een heel ei open te breken voor een klein beetje extra ei, kun je mayonaise gebruiken. Test eerst met 1 theelepeltje of het dan beter plakt, en zo niet dan kun je er nog wat bij doen.
Als het te nat is: voeg een piepklein beetje extra bloem toe (een halve theelepel).
Succes!
Chantal