Home | Recepten | Lekkere vegetarische quinoa burgers om zelf te maken

Lekkere vegetarische quinoa burgers om zelf te maken

Vroeger kocht ik bijna altijd vegetarische vleesvervangers kant en klaar uit de supermarkt. Tot ik last kreeg van allergieën. En op zoek ging ik naar manieren om zelf thuis makkelijk vegetarische burgers te maken. Deze vegetarische quinoa burgers zijn een van m’n favorieten!

Van allergieën heb ik geen last meer, maar ik eet eigenlijk bijna nooit meer vleesvervangers uit de supermarkt. Ik maak ze dan veel liever zelf in allerlei variaties. Hieronder kun je het recept vinden van een van mijn favoriete vega burgers.

Vega Burgers invriezen

Omdat het me iets teveel werk is om ze elke dag te maken, maak ik er vaak een hele berg in 1x. Ik verpak ze allemaal apart en vries ze in. Zo kan ik, wanneer ik wil, een vega burgertje uit de vriezer pakken, laten ontdooien en lekker knapperig bakken.

Deze variant van een vega burger is op basis van quinoa en wortel (en nog wat andere lekkere dingetjes). Hij wordt lekker knapperig van buiten en je kunt zelf bepalen hoeveel smaak je toevoegt door te spelen met de hoeveelheid kruiden.

Geschikt voor op een broodje of naast de maaltijd – niet in een stoofpot

Je kunt deze vegetarische vleesvervangers zo eten, of met een zelfgemaakt sausje. Ze zijn niet geschikt om er stukjes van door een stoofpotje te doen: dan vallen ze uit elkaar en heb je alleen nog maar korrels in je stoofpot. Maar los, naast de rest van de maaltijd, of lekker op een broodje met wat groente en sla, zijn ze ideaal.

De hamburger mal: ook geschikt voor vega(n) burgers

Ik heb zelf ooit een hamburger-mal gekocht – een van de beste aankopen ooit voor het maken van vegetarische burgers (en ook voor vegan burgers natuurlijk!). Ze worden dan allemaal mooi dezelfde maat en vorm, en krijgen van die leuke streepjes erin.

Ga je toevallig een hamburger mal bij bol.com kopen?

Door cookies te accepteren en gebruik te maken van de bol.com link hieronder, en een product naar keuze te kiezen, kun je het onderhoud van mijn website steunen. Kost jou niets extra’s, en helpt mij een klein beetje met de 850 euro die deze site per jaar kost!

Ga je toevallig Amerikaanse maatschepjes bij bol.com kopen?

Door de cookies te accepteren en gebruik te maken van de link hieronder naar bol.com en maatschepjes naar keuze te kiezen, kun je het onderhoud van mijn website steunen. Kost jou niets extra’s, en helpt mij de site online te houden!

Recept

Heerlijke vegetarische quinoa burger

Vegetarische quinoa burger (vleesvervanger)
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 10 min
Totale Tijd: 30 min
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Fusion
Diet: Vegetarian
Trefwoord: quinoa, vleesvervangers, wortel
Goed voor: 6 porties
De meeste dingen met quinoa laat ik lekker aan me voorbij gaan, maar deze burgers – mjam! Dit is echt mijn favoriete vegetarische burger. Ik maak er meestal een hele berg, en die niet meteen op gaan, die vries ik per stuk verpakt in – handig voor later!

Ingrediënten

  • 100 g quinoa
  • 100 g wortel
  • 100 g geraspte kaas 30+
  • 6 kl bloem
  • 2 kl bloem om de burgers te bestuiven
  • 3 takjes verse munt
  • 3 takjes verse koriander
  • 1 sjalot
  • 1 ei
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 1 mespunt komijn
  • 1 groentebouillon blokje
  • 2 kl olijfolie
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout

Bereidingswijze

  • Doe de quinoa in een pan met 300 ml water en een bouillonblokje. Breng het water aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet af, en laat afkoelen.
  • Snipper ondertussen de sjalot fijn, rasp de wortel, haal de muntblaadjes van de takjes en hak deze fijn, hak de koriander met steel fijn (hak de stelen extra fijn).
  • Meng de quinoa met de geraspte kaas, de wortel, de sjalot, de munt, 6 koffielepels bloem, het ei, de chilipoeder, de komijn, en voeg een beetje zout en flink wat peper toe.
  • Maak je handen nat en verdeel het mengsel in 6 porties. Maak er mooie platte burgers van. Bestuif ze met de overgebleven 2 koffielepels bloem.
  • Verwarm een koekenpan met daarin 2 koffielepels olijfolie en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant op middelhoge warmte.

Notities

Tips

Als je een hamburger-aandruk-mal gebruikt, bedek dan zowel de binnenkant en de stamper met huishoudfolie. Op die manier krijg je de plakkerige burgers er makkelijk uit door ze via het plastic omhoog te trekken, en kun je ze zo in de pan ‘flippen’. Het huishoudfolie kun je hergebruiken voor de volgende burger.

Benodigdheden

Een koekenpan en een vork om te roeren. Een hamburger-aandruk-vormpje is ook handig! 

Geen idee wat kl betekent?

Zie het gekleurde tekstblok in het blogje boven het recept voor uitleg!

WW SmartPoints

4 SmartPoints per persoon (4,2 eigenlijk), 25 SmartPoints in totaal. (Let op: deze punten heb ik jaren geleden uitgerekend toen ik nog WW deed dus het kan nu zomaar heel anders zijn!)

WW ProPoints

4 ProPoints per burger
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Heerlijke vegetarische quinoa burger
Hoeveelheid per portie
Calorieën 136 Calorieën uit vet 45
% dagelijkse waarden*
Vetten 5g8%
Verzadigde vetten 2g10%
Transvetten 1g
Meervoudig onverzadigd vet 1g
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g
Cholesterol 38mg13%
Zout 241mg10%
Kalium 199mg6%
Koolhydraten 15g5%
Voedingsvezels 2g8%
Suikers 1g1%
Eiwitten (Proteïne) 8g16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept: