Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)
Ik blijf nog even in de appels – ze zijn zo lekker nu. Een recept uit de oude doos (2014) van m’n oude website: zelf knappeltjes ( appelchips ) maken zonder toegevoegde suiker. Dus niet geweekt in suikerwater voor ze gedroogd worden, zoals die uit de supermarkt. Puur appel.
Door gebruik te maken van een voedseldroger versuikeren de appels ook niet (ze worden niet gebakken maar gedroogd). Daardoor zijn ze ook super WW proof.
Het enige nadeel van deze verse appelchips is dat ze niet zo heel lang knapperig blijven. Je kunt het zo verdwijnen van de knapperigheid zo lang mogelijk uitstellen door de knappeltjes luchtdicht te bewaren in kleine porties (dan komt er niet steeds lucht bij als je een nieuwe portie pakt). Het lekkerst zijn de appelchipjes op de dag zelf en de dag erna. Als ze ‘vers’ gedroogd zijn dus.

Recept
Recept Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)

Ingrediënten
- 8 stuks appels, biologisch
Bereidingswijze
- Was de appels goed schoon. Snijd de eerste appel in plakjes van 1-2 mm dik met een mandoline (2mm wordt chips dikte, 1mm wordt een flinterdun knapperig vliesje). Bij mijn mandoline worden ze precies goed op stand 3. Het klokhuis en de eerste kopjes (van alleen maar schil) heb ik aan de vogels gegeven.
- Leg de plakjes op een tray in de voedseldroger en zet deze aan op 70°C.
- Ga nu 1 voor 1 verder met de andere appels. Door ze gelijk in de droger te leggen verkleuren ze niet zo snel. Je kunt ze eventueel ook in water met citroensap leggen, droogdeppen, en dan in de voedseldroger maar dan duurt het droger wat langer.
- Laat de appeltjes 6 uur in de voedseldroger drogen als je een mandoline hebt gebruikt. Heb je ze met een mes dun gesneden, houd dan 10-12 uur aan.
- Als ze goed knapperig zijn kun je ze uit de voedseldroger halen en even laten afkoelen. Bewaar ze daarna in een potje of hersluitbaar grip-zakje dat luchtdicht en vochtdicht kan worden afgesloten (let op: een boterhamzakje is poreus en laat dus lucht en vocht door). Ze zijn het lekkerst de eerste 2 dagen. Daarna kan er teveel vocht uit de lucht bijkomen waardoor ze zachter worden.
Benodigdheden
- Voedseldroger
Notities
Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie
De smaak van voedsel drogen te pakken?
Ik heb ook nog een ander voedsel droger recept online staan: Zelf crispy vegan aardbeien chips maken.