Home | Recepten | Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)

Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)

Ik blijf nog even in de appels – ze zijn zo lekker nu. Een recept uit de oude doos (2014) van m’n oude website: zelf knappeltjes ( appelchips ) maken zonder toegevoegde suiker. Dus niet geweekt in suikerwater voor ze gedroogd worden, zoals die uit de supermarkt. Puur appel.

Door gebruik te maken van een voedseldroger versuikeren de appels ook niet (ze worden niet gebakken maar gedroogd). Daardoor zijn ze ook super WW proof.

Het enige nadeel van deze verse appelchips is dat ze niet zo heel lang knapperig blijven. Je kunt het zo verdwijnen van de knapperigheid zo lang mogelijk uitstellen door de knappeltjes luchtdicht te bewaren in kleine porties (dan komt er niet steeds lucht bij als je een nieuwe portie pakt). Het lekkerst zijn de appelchipjes op de dag zelf en de dag erna. Als ze ‘vers’ gedroogd zijn dus.

Knappeltjes / gedroogde appel schijfjes van eetsuggestie.nl


Recept

Recept Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)

Gedroogde appelschijfjes: knappeltjes
Auteur: chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 6 uur
Totale Tijd: 6 uur 15 minuten
Gang: Tussendoortje
Keuken: Hollands
Diet: Low Fat, Low Lactose, Vegan, Vegetarian
Trefwoord: appel, dehydrating food, vegan, vegetarisch, voedsel drogen, voedseldroger, weight watchers proof
Goed voor: 8 porties
Zelf knappeltjes (appelchips) maken is niet moeilijk. Tenminste, als je een voedseldroger hebt. Met de oven kan het ook maar het wordt wel wat minder lekker en het duurt veel langer (ongeveer 24 uur ipv 6 uur, en met echt een veel minder goed resultaat).
De tijd die het kost om ze te maken hangt af van of je een voedseldroger hebt of een oven gebruikt. En of je een mandoline hebt of ze met een mes snijdt.
 

Ingrediënten

  • 8 stuks appels, biologisch

Bereidingswijze

  • Was de appels goed schoon. Snijd de eerste appel in plakjes van 1-2 mm dik met een mandoline (2mm wordt chips dikte, 1mm wordt een flinterdun knapperig vliesje). Bij mijn mandoline worden ze precies goed op stand 3. Het klokhuis en de eerste kopjes (van alleen maar schil) heb ik aan de vogels gegeven.
  • Leg de plakjes op een tray in de voedseldroger en zet deze aan op 70°C.
  • Ga nu 1 voor 1 verder met de andere appels. Door ze gelijk in de droger te leggen verkleuren ze niet zo snel. Je kunt ze eventueel ook in water met citroensap leggen, droogdeppen, en dan in de voedseldroger maar dan duurt het droger wat langer.
  • Laat de appeltjes 6 uur in de voedseldroger drogen als je een mandoline hebt gebruikt. Heb je ze met een mes dun gesneden, houd dan 10-12 uur aan.
  • Als ze goed knapperig zijn kun je ze uit de voedseldroger halen en even laten afkoelen. Bewaar ze daarna in een potje of hersluitbaar grip-zakje dat luchtdicht en vochtdicht kan worden afgesloten (let op: een boterhamzakje is poreus en laat dus lucht en vocht door). Ze zijn het lekkerst de eerste 2 dagen. Daarna kan er teveel vocht uit de lucht bijkomen waardoor ze zachter worden.

Benodigdheden

  • Voedseldroger

Notities

Bestrooi ze met bijvoorbeeld een beetje kaneel of speculaaskruiden voor variatie.
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken
Voedingswaarden
Recept Huisgemaakte appelchips (knappeltjes)
Hoeveelheid per portie
Calorieën 1 Calorieën uit vet 9
% dagelijkse waarden*
Vetten 1g2%
Zout 1mg0%
Kalium 1mg0%
Koolhydraten 1g0%
Voedingsvezels 1g4%
Suikers 1g1%
Eiwitten (Proteïne) 1g2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet. Except for the ProPoints Daily Value: ProPoints are based on a daily value of 26 PP.

De smaak van voedsel drogen te pakken?

Ik heb ook nog een ander voedsel droger recept online staan: Zelf crispy vegan aardbeien chips maken.

4.65 from 14 votes (14 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat ik vind van dit recept: