Hartige vegetarische taart met quorn gehakt en aubergine
Lang lang geleden in 2013 bedacht ik het recept voor deze vegetarische hartige taart. Het is een ideaal vegetarisch recept voor als je eters krijgt: je kunt het voorbereiden en als je visite er is, zet je het in de oven.
Ik eet er graag een groene salade bij met olie-azijn dressing, en wat stukjes tomaat.
Sinds 2013 staat deze vegetarische hartige taart (je kunt het ook een vegetarische quiche noemen) al op m’n oude website. Ik kwam er alleen steeds maar niet aan toe om het recept over te zetten naar de nieuwe site. Maar nu is het dan eindelijk gelukt :-).

Recept
Hartige vega taart met quorn gehakt & aubergine

Ingrediënten
- 1 pakje Quorn fijngehakt
- 1 aubergine
- 2 grote aardappelen, gekookt
- 3 tomaten
- 10 plakjes bladerdeeg
- 2 knoflooktenen
- 1 uien
- 3 eieren
- 100 ml room
- 150 g geraspte kaas 20+ of geraspte kaas 30+, pittig
- 0,5 tl italiaanse kruiden, gedroogd
- 0,5 tl kerriepoeder
- 0,25 tl paprikapoeder
- 0,5 tl aromat geel
- maggi, (naar smaak)
- olijfolie, (om in te vetten)
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
Bereidingswijze
- Als je nog geen gekookte aardappels hebt dan deze koken en laten afkoelen, of met een heel klein beetje water en in magnetronfolie gewikkeld in 6 minuten op 1000Watt de aardappels koken en daarna laten afkoelen.
- Verwarm de elektrische oven voor op 180°C.
- Was de aubergine en snijd deze in miniscule blokjes (3mm). Snijd de aardappels in kleine platte stukjes. Snijd de ui fijn, en ook de knoflook.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en voeg daar het quorn gehakt aan toe. Bak het 1 minuut al roerend om. Voeg de helft van de knoflook en ui toe aan het quorn gehakt en bak het geheel mooi bruin aan. Breng het gehakt mengsel op smaak met maggi en peper en roer het nog een paar keer al bakkend om. Zet het gehakt mengsel tijdelijk in een bakje weg (niet in de koelkast).
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer en knip de verpakking open. Leg de plakjes naast elkaar op het aanrechtblad zodat het kan ontdooien.
- Doe in dezelfde koekenpan 2 eetlepels olijfolie, verwarm deze en voeg daarna de aubergine blokjes toe. Roer regelmatig om. Na een paar minuten voeg je de rest van de ui en knoflook toe samen met de Italiaanse kruiden en ook wat maggi en peper. Zorg dat de aubergine beetgaar is.
- Voeg het quorn gehakt toe aan de aubergine en meng het geheel.
- Snijd de tomaten in hele kleine stukjes.
- Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Doe daar de rand bovenop en sluit deze. Smeer de rand en de bodem in met een klein beetje olijfolie.
- Leg de bladerdeegplakjes dakpansgewijs in de springvorm waarbij je ongeveer 3-4 cm omhoog laat komen langs de rand. Vul de gaten op met stukjes van de overlappende gedeelten.
- Strooi de gekookte aardappelstukjes over de bladerdeegbodem en daarover de aromat en wat peper. Doe daar bovenop het aubergine-vega-gehakt mengsel.
- Doe de 3 eieren in een kom met de room, kerriepoeder, paprikapoeder, zout, peper en klop los. Giet het eiermengsel over de hartige taart en hou de vorm iets schuin en klop zachtjes tegen de zijkanten om het mengsel goed in alle plekjes te laten doorsijpelen. Doe daar bovenop de tomaatstukjes en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
- Zet de hartige taart in de oven en laat deze in 30–45 minuten gaar worden. Controleer tussentijds of de kaas en de rand niet te donker wordt: leg er in dat geval een stukje aluminiumfolie overheen om aanbranden te voorkomen.
Benodigdheden
- springvorm voor taart
- bakpapier
Notities
WeightWatchers punten uit het ProPoints tijdperk
22 ProPoints per persoon met light kookroom. 21 ProPoints per persoon als je 30+ kaas gebruikt.Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).
Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie