Home | Recepten | Chantal’s Amerikaans appelbrood

Chantal’s Amerikaans appelbrood

Weer eens wat anders: Amerikaans appelbrood van Chantal. Licht zoet met appeltjes, een snufje kaneel, en wat hazelnootjes. Een heerlijk ontbijt recept. Bijvoorbeeld met wat extra vers fruit, of gezoete yoghurt. Ook lekker met vla.

Chantal's Amerikaans appelbrood

Je kan Chantal’s Amerikaans appelbrood ook gewoon als tussendoortje opsmikkelen, of als toetje of gebakje met een kopje thee :-).

Ik ga er verder geen woorden meer aan besteden: hij is veel te lekker om door een hele berg aan tekst te moeten scrollen.

Recept

Chantal’s Amerikaans appelbrood

Chantal's Amerikaans appelbrood
Auteur: Chantal van eetsuggestie.nl
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 1 uur
Totale Tijd: 1 uur 15 min
Gang: Ontbijt
Keuken: American, Amerikaans
Trefwoord: appel
Goed voor: 6 personen
Calorieën per portie: 402kcal
Weer eens wat anders: Amerikaans appelbrood. Licht zoet met appeltjes, een snufje kaneel, en wat hazelnootjes. Lekker bij het ontbijt!
LET OP! De hoeveelheid voor 6 personen is goed voor 1 cakeblik / cake bakblik. Als je de hoeveelheid gaat vermeerderen dan past het waarschijnlijk niet meer in 1 cakeblik.

Ingrediënten

  • 140 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 g bakpoeder
  • 2 g zout, (fijnkorrelig)
  • 45 g hazelnoten, fijngehakt
  • 2 appels
  • 90 ml plantaardige olie
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 3 theelepel kaneelpoeder
  • 5 theelepel perenjam gemengd met wat water
  • 1 eetlepel plantaardige boter, (om mee in te vetten)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel door een fijne zeef.
  • Meng in een kom het gezeefde bakmeel, bakpoeder, kaneel en de fijngehakte hazelnootjes met een vork.
  • Klop in een andere kom met een garde het ei samen met de suiker, de olie en het zout tot een smeuïge stroop.
  • Schil de appels. Snijd een kwart van de hoeveelheid appel in dunne plakjes en bewaar deze apart. Snijd de rest van de appels in kleine stukjes en meng de stukjes door de kome met bakmeel.
  • Voeg het eiermengsel toe aan de kom met bakmeel en roer met een vork door elkaar totdat alles er smeuïg en goed gemengd uitziet.
  • Vet een cakeblik goed en ruim in met plantaardige boter. Zorg er voor dat elk putje en kiertje bedekt is met boter en dat de hoeken wat extra boter bevatten (geloof me: scheelt een hoop gedoe straks ;-).
  • Leg de apart gehouden appelstukjes op de bodem van het bakblik en doe daar overheen het beslag.
  • Zet het bakblik 60 minuten in de oven en controleer na ongeveer 50 minuten voor de zekerheid met een prikkertje in het midden van het brood, of het al gaar is (als er niets aan de prikker blijft hangen is het gaar).
  • Strijk de bovenkant van het brood, terwijl het nog in het bakblik zit, in met 2 theelepels perenjam gemengd met wat water.
  • Leg een houtenplank op de bovenkant van het blik en draai het geheel om zodat de bovenkant nu de onderkant wordt.
  • Bestrijk ook de appeltjeskorst met de perenjam gemengd met wat water.

Benodigdheden

  • oven
  • cakeblik

Notities

Dit appelbrood is het lekkerst als het helemaal is afgekoeld en de jam er iets in heeft kunnen trekken – mjam, mjam, mjam!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 402kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten (Proteïne): 5g | Vetten: 21g | Verzadigde vetten: 13g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 6g | Transvetten: 1g | Cholesterol: 27mg | Zout: 185mg | Kalium: 186mg | Voedingsvezels: 3g | Suikers: 31g | Vitamine A: 83IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 65mg | IJzer: 1mg
Pin dit recept op Pinterest
Recept uitgeprobeerd?

Heb je een aanpassing gemaakt die goed uitpakte? Ik ben super benieuwd! Vragen stellen via een bericht hieronder mag natuurlijk ook :-).

Mocht je jouw resultaat-foto op instagram zetten en delen, en je wilt een gratis like + reactie van mij: insta-ping me via @eetsuggestie of gebruik #eetsuggestie

Afdrukken