Home | Blog | Kookboeken | Vega(n) Kookboek van Izy Hossack: #eerlijk #voedzaam #lekkerkoken

Vega(n) Kookboek van Izy Hossack: #eerlijk #voedzaam #lekkerkoken

Ik heb weer eens een nieuw kookboek gekocht :-). Het vega(n) kookboek ‘#eerlijk #voedzaam #lekkerkoken‘ van Izy Hossack. Niet dat ik er nog niet genoeg had ;-), maar ik hou van afwisseling en nieuwe dingen ontdekken. Tegenwoordig denk ik wel even een aantal minuutjes na voor ik een nieuw kookboek koop want ik heb al kasten vol. Deze kon ik gewoon niet laten liggen toen ik hem in de boekwinkel doorkeek!

‘The New Nigella’ staat er op de kaft…

Oeh, dat klinkt als veel chocolade en zware en zoete vette heerlijkheden. En een sexy dame.

Hm, viel dat even tegen. Misschien ligt het aan mij maar ik denk toch echt niet aan Nigella bij dit kookboek… Ik vind het wat misleidend zelfs. Ik snap niet waarom het op de kaft vermeld staat. Het meeste is gezond, en er is weinig Nigella te ontdekken. Ik ga er maar even vanuit dat het aan mij ligt. Maar als je dat dus op de kaft zag staan en dacht ‘Die moet ik dan hebben!’ – blader er dan eerst even doorheen in de boekwinkel ;-). Het is meer Ottolenghi-achtig maar dan lekker makkelijk en snel.

Geen Nigella, maar wel een super leuk vega(n) kookboek!

Op de voorkant kun je niets vinden over vega of vegan. Maar dat is wel wat je in dit boek vindt. Geen vlees of vis dus. Op de achterkant staat in de allerlaatste zin vluchtig vermeld dat het om vegetarische gerechten gaat. Apart! Meestal vind je dat duidelijk op de voorkant. Niet erg natuurlijk als de schrijfster als doel heeft om bepaalde doelgroepen niet af te schrikken door het als vegetarisch te bestempelen. Maar toch wel raar om zo ook je hoofddoelgroep mis te kunnen lopen.

Ikzelf scan het schap in de boekwinkel snel met m’n ogen op vega(n) kookboeken. Ik kijk of ik de woorden vega, vegetarisch, vegan, veganistisch zie, of een groen blaadje of een groen vinkje, een wortel, of iets anders dat vaak geassocieerd wordt met vegetarisch. Dat was allemaal niet te vinden op de kaft van dit boek. Dus eigenlijk is het best een wonder dat ik dit boek opensloeg. Maar wat ben ik blij dat ik hem opensloeg!

Wat is er zo leuk aan dit kookboek van Izy Hossack?

Is het heel anders dan andere kookboeken? Niet als je de stijl van de foto’s bekijkt. Maar als je ietsjes meer in detail gaat kijken dan merk je dat dit kookboek stiekem toch wat leuke extra’s biedt:

In dit kookboek is met heel veel uitzonderingen rekening gehouden!

Vegetarisch, Veganistisch, Zuivelvrij, Glutenvrij, Eivrij, Weinig toegevoegde suiker, Zonder toegevoegde suiker. Voor iedereen staat er wel wat in, en bij bijna elk recept staan tips over vervangers om het bijvoorbeeld vegan te maken, of om de zuivel te vervangen e.d. Super handig vind ik zelf. Zo kan ik een recept op meerdere manieren maken, en makkelijk aanpassen voor visite met dieetwensen zonder dat ik er veel over na hoef te denken.

De recepten zien er super lekker uit en zijn niet moeilijk te maken. Geen moeilijk gedoe dus maar met weinig moeite een lekkere gezonde maaltijd op tafel.

Restjes gebruiken in andere recepten

Een super leuk extraatje is dat er informatie in te vinden is over hoe je restjes kunt hergebruiken. Bij de recepten zelf staat vermeld welke restjes je er voor kunt gebruiken. En nog veel leuker: achter in het boek is een hoofdstuk waarin je je restjes in kunt opzoeken en dan kunt zien voor welke recepten je die kunt gebruiken. Super duurzaam dus want de kans dat je restjes in de koelkast blijven hangen is hierdoor een stuk kleiner.

Weekmenu’s plannen – geld besparen en minder weggooien

Aan het eind staat een kort stukje over weekmenu’s plannen met een voorbeeldmenu. Een erg kort stukje vind ik zelf. Ik kan er niet zoveel mee eigenlijk. Het is meer een voorbeeld menu dan dat je er wat aan hebt om zelf te leren een weekmenu in te plannen. Het voelt een beetje alsof het budget op was qua pagina’s en de details en uitleg over weekmenu’s plannen daarbij is komen te vervallen… Verwacht dus niet als je de inhoudsopgave ziet dat dit je echt gaat helpen om te leren weekmenu’s te plannen ;-).

Je kunt het boek bijvoorbeeld bij bol.com inkijken en/of kopen. Door onderstaande link te gebruiken, steun je het onderhoud van m’n website. Jij betaalt hetzelfde, ik ontvang een paar eurocent aan commissie om de site mee te kunnen onderhouden (alle beetjes helpen, ook die paar eurocent :-):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *