Home | Blog | Het verhaal van Koek Je Blij

Het verhaal van Koek Je Blij

Er zijn een paar recepten die ik nooit hier zal plaatsen. Ja, laat ik maar heel eerlijk zijn.

Ik heb er totaal geen moeite mee om m’n recepten te delen met anderen. Behalve een paar dan.

Die paar recepten zijn namelijk speciaal.

Het zijn koekjes.

koekjes van Koek Je Blij

Waarom die koekjes recepten niet delen?

Nou denk je misschien: wat is het probleem? Waarom wel recepten delen, maar die van die koekjes dan weer niet?

Omdat het verdomde lekkere koekjes zijn.

Zo lekker, dat mensen aan wie ik ze ooit heb getrakteerd soms wel meer dan 10 jaar lang blijven vragen of ik nog eens koekjes ga trakteren.

Goeie koekjes dus.

Verdomd lekkere koekjes.

Koekjes waar je blij van wordt.

Koek Je Blij (ooit begonnen als Koekje Blij)

En zo kwam het dat ik in 2019 het idee had om er misschien eens wat mee te doen.

Om ze te verkopen. Op de markt. Aan lunchrooms, koffietentjes. en ontbijttentjes.

Ik besprak het idee met Martijn die veel ervaring heeft in de food branche. Hij zag het zitten. Ik de koekjes, hij het regelgedoe.

Daarna besprak ik het met vrienden. Met mensen uit het vak. Met mensen die les gaven in horecaland. En met mensen die op de markt staan met een kraam – wat een geweldige behulpzame mensen op de markt trouwens!

Ik had meteen een naam die bij me opkwam: Koek Je Blij. Als je het uitspreekt is het net Koekje Blij.

In 2020 begon ik samen met Martijn de horecava en bakkers vakbeurzen te bezoeken. Daar bleek al snel dat veel mensen uit het vak het een goeie naam vonden. En ik kwam erachter dat heel veel dingen bij de bakker tegenwoordig ook door robots worden gemaakt. En dat het vaak niet zo organisch en ambachtelijk is als je denkt. Dat er ook veel afbakopties zijn voor bakkers. En bakmixjes. Jammer. Maar begrijpelijk met de hoeveelheden die ze moeten verkopen.

Ik orienteerde me op patisserie opleidingen, op professionele ovens, op hoe je een constante kwaliteit kunt bewerkstelligen, op de ingrediënten, op eiwitverhoudingen, hoe je je bakproces professionaliseert, op wat voor ruimte en spullen je nodig hebt, en op het uitzoeken van alles wat er bij komt kijken om schoon en veilig koekjes te verkopen.

Nog geen maand later kwam het corona virus om te hoek kijken. We zaten heerlijk bij restaurant Celine te genieten van een verrassingslunch, toen het nieuws op onze telefoons verscheen over dat alle restaurants diezelfde dag om 18:00 gesloten moesten worden.

We keken het even aan. Misschien viel het mee. Maar m’n gevoel zei dat dit waarschijnlijk niet zo snel voorbij zou zijn. En dus besloten we om alles on hold te zetten tot betere tijden.

Een koekjes logo waar ik nu niets van snap

En zo kwam het dat we een lege koek-je-blij.nl website bleven houden.

Met een logo dat nog niet af was.

Een logo waarvan ik nu denk: hoe kon ik het verzinnen??

Koek Je Blij. En dan een logo met een sip mondje.😦

Waarom zag ik dat toen niet?

Maar goed, daar gaat het nu even niet om.

We hadden door kunnen gaan met alles via online middelen uit te zoeken. Maar de patisserie opleiding sloot z’n deuren voor onbepaalde tijd. De horeca beurzen vonden voorlopig ook niet plaats. En de horeca branche had het zwaar en was even druk met overleven.

Maar nog belangrijker: het voelde gewoon niet als het moment – hoe leuk het project ook was.

En zo ging Koek Je Blij in winterslaap.

Geniet van je koekje vandaag!
Chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *