Home | Blog | Buiten de deur | Wat is ‘vaak uit eten gaan’ nou eigenlijk? Hoe vaak is vaak?

Wat is ‘vaak uit eten gaan’ nou eigenlijk? Hoe vaak is vaak?

Hoe vaak ga jij nou uit eten? En wat vind je vaak?

Ok, ik vraag me al een tijdje af wat nou ‘vaak uit eten gaan’ is. Misschien heb jij je dat ook wel eens afgevraagd?

Vind je het ook niet een vaag begrip dat ‘vaak’?
Wat moet je daar nou mee als iemand zegt: ‘Ik ga vaak uit eten’. Hoe ‘vaak’ is dat dan? Het is voor iedereen heel iets anders, dat ‘vaak’. Het zegt eigenlijk niet veel. Behalve wat over mij en over jou. Niet echt iets over de frequentie. Ik weet van mezelf dat ik ‘vaak uit eten gaan’ al neerzet op 1x per week uit eten. Dat vind ik vaak. Vandaar ook dat ik tegenwoordig vind dat ik absurd vaak uit eten ga ;-).

Hoe vaak is 'vaak uit eten'?

Vaak is vaag.

Vaak uit eten gaan. Ik merk dat het voor veel mensen iets is om trots op te zijn. Een uiting van luxe. Het jezelf gunnen. Het jezelf kunnen veroorloven.  Het viel me laatst op dat mensen er van kunnen opleven als ze praten over ‘hoe vaak ze uit eten gaan’.  En soms zorgt het juist voor ongemak. Zelfs bij mensen die vaak uit eten gaan.

Ik zie soms dat mensen zich ongemakkelijk voelen zodra ‘vaak’ in getallen wordt uitgedrukt. Er is niets aan de hand totdat het ‘vaak’ van anderen een getal wordt op de tijdslijn. Alsof ze iets niet goed doen als hun ‘vaak’ minder is dan het ‘vaak’ van een ander. Vaag.

Hoe komt dat toch? Is het dan ineens niet meer vaak voor jezelf? Alleen maar omdat iemand anders een hoger getal noemt? Een minuut geleden was het dat nog wel, en plots niet meer. Das best raar. Is dat juist niet het mooie aan vaak: het is voor iedereen anders. Of is er toch een soort van ongeschreven regel over wat ‘vaak’ is, en hangt die af van de mensen me wie je contact hebt? Of is het juist vaak als het meer is dan anderen? Als je nummer 1 bent?

Hoe kom je daar achter? Door het aan veel mensen te vragen!

Eh.. dus bij deze aan degenen die dit lezen: kun je me laten weten hoe vaak jij ‘vaak uit eten’ vindt? Nou weet ik dat je misschien wel iets beters te doen hebt dan hier te antwoorden wat jij ‘vaak uit eten’ vindt ;-). Maar ben je stiekem ook niet een beetje nieuwsgierig? En je komt er eigenlijk alleen achter als mensen het laten weten.

Ga ik vaak uit eten?

Als iemand me vraagt of ik vaak uit eten ga, dan is het antwoord meteen ja. Resoluut. Zonder twijfel.

Ik ga vaak uit eten.

Ja, echt vaak.

Zelfs al zou ik een keer een maandje niet uit eten gaan, dan nog blijft het totaal in een jaar ‘vaak’.

Maar dat vind ik. En jij misschien dus niet.

Ik ben op het punt gekomen dat ik me afvraag of ‘vaak’ de lading nog wel dekt bij mijn ‘uit eten gaan’. Misschien tijd om aan te passen. Naar heel erg vaak bijvoorbeeld (geen goed Nederlands – boeien!). Dat is tenminste hoe de meesten reageren als ik getallen noem van de twee weken ervoor. Mijn ‘vaak’ blijkt ineens niet meer vaak, maar ‘absurd veel‘. Of hun vaak wordt ineens gedegradeerd tot ‘dan ga ik niet vaak uit eten, als dat vaak is’. Wat vreemd is. Bijzonder vreemd eigenlijk. Want voordat er getallen aan te pas kwamen, was het voor hun nog vaak. En daarna ineens niet meer. Blijkbaar hangt het voor sommigen toch af van met wie je jouw stempel van ‘vaak’ deelt. Maar bepaal je zelf eigenlijk niet wat vaak is?

Maar eigenlijk als je me zou vragen hoe vaak is dat dan? Per jaar bijvoorbeeld? Of per maand? Ik zou het niet weten. Het verschilt per week. Eh ja, per week. Dat zegt meteen al iets over de frequentie van mijn ‘uit eten gaan’.

Hoe veel keer uit eten gaan is vaak?

Omdat ik toch nieuwsgierig was geworden naar hoe vaak ‘mijn vaak’ nou is, ben ik het in 2019 maar gaan bijhouden. En nou ja, dan deel ik het hier ook maar gelijk.

Leuk om te weten:

 • Eten laten thuisbezorgen zit er niet in.
 • En eten bij vrienden en/of familie ook niet.
 • En een drankje drinken in de kroeg/cocktailbar of theehuis zit ook niet in deze telling.
 • Drive-through en eten afhalen zit er ook niet in.

Dit is dus alleen een maaltijd eten bij restaurants / horeca gelegenheden op locatie in 2019.

Hoe vaak uit eten in 2019:

 • januari: 8x
 • februari: 24x
 • maart: 15x
 • april: 14x
 • mei: 27x
 • juni: 33x (wat 33x ?!? ja, idd soms 2x op een dag.. of zelfs 3x :-D)
 • juli: 11x
 • augustus: 13x
 • september: 15x
 • oktober: 7x
 • november: 31x (hatsjiekiedee – goodbye mei: de tweede plek is voor november :-D)
 • december: 9x (met nog 2 dagen over in december, maar ik heb nog geen plannen 😉

Totaal uit eten in restaurants in 2019: 207 keer uit eten.

Ik zal je de rest (eten laten bezorgen, drankje in de kroeg, kopje thee buiten de deur) besparen. Volgens mij heb je denk ik zo ook wel een idee hebt van hoe vaak ik uit eten ga ;-).

In 2019 at ik voornamelijk buiten de deur in Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, en IJsland.

Mijn meest bezochte eetgelegenheid voor wat te eten in Nederland blijkt de Happy Tosti in Hoofddorp te zijn :-).

En jij? Hoe veel keer uit eten per jaar/maand/week vind jij vaak? Zou jij misschien willen laten weten wat jij vaak vindt qua uit eten gaan? En of er verschil zit in ‘vaak’ als je bijvoorbeeld aan het diëten bent of niet. Ik ben super benieuwd!

En nou ja, mocht er nou niemand reageren dan weten we dat ook weer: het boeit blijkbaar niet zo veel als dat het soms lijkt.

p.s. als je reageert: doe eerst even het vinkje van de veiligheidsrecaptcha voorwaarden accepteren (als je die te zien krijgt ) voor je tikt.  Je kunt anders je ingevoerde tekst weer opnieuw moeten doen. Sorry hiervoor – heeft te maken met alle cookie rommel regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *