Home | Blog | Buiten de deur | Ervaring Workshop foodstyling en fotografie voor foodbloggers

Ervaring Workshop foodstyling en fotografie voor foodbloggers

Praktisch, handig, veel oefenen, en gezellig!

Op 8 december 2012 heb ik een workshop foodstyling en fotografie voor foodbloggers gevolgd bij JungleFrog (zie link onderaan). Een echte aanrader! Gisteren meteen naar de IKEA gegaan om een basissetje in te kopen voor de styling (handige tips hiervoor gekregen tijdens de workshop).

Resultaat workshop voedselfotografie

Brr koud buiten en glad op weg. Zelfs op de snelweg was het af en toe glibberen. Maar eenmaal aangekomen in Nootdorp was het ontvangst zo warm dat dat al snel vergeten was!

Het was een geweldig leuke dag waarbij je veel handige tips kreeg en ook van alles mocht vragen. De sfeer was heel open: volgens mij durfde iedereen gewoon te vragen wat ie wilde.

De workshop

De workshop begon met uitleg over fotografie (de basis) en wat het effect was van bepaalde sluitertijden op een foto, de kant waar het licht vandaan kwam en hoe je met de camera staat, en handige trucjes voor probleempjes e.d.

Daarna kregen we uitleg over de compositie van de foto. Dus hoe kun je dingen beter niet neerzetten, hoe wel, waar je let op qua kleuren, qua indeling en wat voor soort bordjes, glazen, bestek en sfeervoorwerpen kun je het beste wel of niet gebruiken. Welke sfeer ga je proberen neer te zetten, en ook belangrijk: hoe voorkom je dat je hongerige huisgenoten moeten wachten tot jij klaar bent met de foto (met eventueel koud eten tot gevolg)?

Toen heerlijk geluncht: vegetarisch is helemaal geen probleem. Gewoon even vantevoren aangeven en er wordt rekening mee gehouden. Ook met andere dieetwensen (koemelk of glutenvrij) wordt hier netjes rekening gehouden.

En dan het spannende werk: de praktijk! Tijdens de uitleg waren er allemaal heerlijk dingetjes gefabriceerd in de keuken en daar mochten we nu in kleine groepjes mee aan de slag. De start is nog best lastig: welke stijl/sfeer wil je gaan neerzetten voor dit gerecht. Uiteindelijk valt het wel mee doordat je in een groepje werkt: iedereen heeft wel een idee in te brengen. Je kon ook naar hartelust vragen om hulp en dat werd ook gegeven :-). De foto op deze pagina is een van de foto’s die ik tijdens de praktijkoefening heb gemaakt.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb eerlijk gezegd ontzettend veel geleerd. Veel handige trucjes ook (zonder het eten oneetbaar te maken!). Ik ga ze hier niet verklappen natuurlijk: dan moet je zelf lekker een dagje naar Nootdorp gaan :-).
In mijn geval is het belangrijkste:

  • De camera zelf: mijn digitale spiegelreflex is inmiddels 8-9 jaar oud en kan gewoon niet zo goed met (weinig) licht omgaan. Al mijn foto’s waren te donker – zelfs met iso800 en een diafragma van 4 of 5 en lange sluitertijd. Die ga ik dus vervangen, maar voorlopig even met de camera van m’n vriend werken 😉
  • Een statief: die heb ik niet. Wel een klein tafelstatiefje maar die is niet bruikbaar. De middenkolom van het statief moet kunnen kantelen zodat je de camera er recht boven kunt hangen met de lens naar beneden. Die gaan we kopen dus want zonder statief is dit soort fotografie eigenlijk niet te doen.
  • Niet flitsen. Dat deed ik vaak wel als het donker was in huis (lag natuurlijk ook aan de camera ;-).
  • Trucjes om het licht mooi te laten vallen: die leer je volop. Vandaag naar de bouwmarkt en de Action voor de spulletjes :-).
  • De stand van de camera: portait of landscape. Heel bepalend voor hoe de foto uiteindelijk wordt.

UPDATE: JungleFrog heet nu Fresh Food Photos