Home | Blog | Afvallen en op gewicht blijven | Leven zonder dieet | Leven zonder dieet – dag 1 (beetje klungelen)

Leven zonder dieet – dag 1 (beetje klungelen)

Ok, daar gaan we dan! Dag 1 van leven zonder dieet! Jeetje wat spannend vind ik dit!

Geen idee waar dit over gaat? Lees hoe dit begonnen is: ‘Diëten werken niet – zou het echt?‘.
Alle overige blogs over dit onderwerp kun je vinden onder de categorie ‘Leven zonder dieet‘.

Leven zonder dieet – het plan

Ik ben natuurlijk maar net begonnen in m’n mindful eating boek, dus ik weet nog niet precies hoe ik alles moet doen (ik post later wat over het jojo-effect). Beetje freestylen dus. Ik leer vanzelf meer dus komt vanzelf wel goed. Eerst maar eens kijken hoe het voelt om weer naar m’n lichaam te luisteren. Maar voor nu:

 • Heb ik honger of trek of snak ik naar iets? Dan eet ik wat. Eerst leren herkennen.
 • Ik eet kleine stukjes en kijk steeds of ik nog trek heb.
 • Wat er in me op komt dat ik wil eten, dat eet ik. Maar alleen dus als ik honger/trek heb.
 • Ik kijk niet eerst naar wat ik in huis heb, maar eerst naar waar heb ik trek in.
 • Eetmomenten stel ik niet uit. (Het schijnt dat als je te lang wacht dat je dan sneller teveel eet als er dan voedsel is)
 • Ik eet niet op vaste tijden, of omdat het pauze is. Ik eet als ik honger heb.
 • Tijdens het eten doe ik geen andere dingen. Alleen eten. En een conversatie met degene met wie ik aan tafel zit. Anders word ik straks sociaal uitgespuugd ;-D.
 • Eten achter een bureau of tv, lopend of staand eten probeer ik even niet te doen. Ik ga er echt voor zitten.
 • Het bord hoeft niet leeg. Oei, kans op verspilling..  een mentale uitdaging voor mij hier! Ik ben opgegroeid met dat je je bord leeg moet eten.

Tjonge, dit klinkt eigenlijk wel weer als dieetregels lol. Moet er nog even aan wennen blijkt maar weer.

Niet de bedoeling

Het is vanaf nu eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ik bijhoud wat ik eet, en hoeveel ik weeg enzo. Want dat hoort natuurlijk eigenlijk bij een dieet, en niet bij leven zonder een dieet. Maar ja, omdat ik beloofd heb om m’n ervaringen hier te delen, heb ik besloten om de eerste week in ieder geval toch wat dingen bij te houden om jullie wat meer inzage in m’n proces te geven. En dan laat ik het langzaam verslappen. Gaat meteen al mis dus ;-).

Het is voor mij ook afkicken van die dieetmentaliteit die ik jarenlang had en ik bouw het liever de eerste week langzaam af. Ik hou geen exacte hoeveelheden bij, en niet voor welke maaltijd of tussendoortje ik dat at, maar wel een omschrijving van wat ik at. En ik weeg me de eerste dagen ook zodat ik kan melden hoe erg het is of dat het heel erg mee valt. Want eigenlijk ga ik toch wel uit dat er een plusje uit gaat komen als ik ineens ‘volle vrijheid’ heb – daar is ie weer: de dieetmentaliteit!

eetsuggestie.nl Mindful eten

Hoe het ging op dag 1

Dag 1 van leven zonder dieet ging nog niet helemaal zoals het moest.  Ik maakte dingen op die ik had. Ik luisterde wel naar ‘heb ik honger’, maar keek eerst wat ik had en besloot toen wat ik nam, in plaats van echt te luisteren naar waar m’n lichaam om vroeg. Ik heb me geen zorgen gemaakt over portiegroottes en geprobeerd met volle aandacht te eten, en op te letten of ik al voldaan was (en niet vol, want dat is teveel dan). Tijdens het eten was ik bezig met eten. Niet met een boek, niet met TV, niet met radio, niet met internet, niet met een spelletje. Alleen met eten. Best moeilijk om WW Connect er niet bij te pakken als je alleen aan tafel zit (mn vriend was er niet op dag 1). Hoe smaakt het, hoe ruikt het, hoe voelt het. En, ik lette niet op het aantal maaltijden/tussendoortjes, of tijdstippen, of dat het officieel pauze was of niet.

Wat heb ik gegeten op dag 1?

 • rijstbodem met nectarine en Almhof maracuja yoghurt
 • lasagnesoep met rundergehakt
 • speltbrood tosti geitenkaas, augurk, plakje kipfilet
 • geroosterde tuinboontjes (gekocht bij de Happy Tosti)
 • vegetarische spaghetti carbonara met zongedroogde tomaat. Daarbij ijsbergsla, gele paprika, bleekselderij, pompoenpitten, amandelschaafsel, salade ui, mosterddille dressing.
 • blokje witte chocolade en koffie
 • droge witte wijn​

Ervaringen en openbaringen op dag 1

Het voelde verrassend bevrijdend om gewoon alles te mogen kiezen wat ik wilde. Een stukje gedoe weg. Relaxter. Dat leven zonder dieet – ik heb het vermoeden dat ik hier wel aan kan wennen. Maar wel dus op dag 1 toch bezig met eerst kijken wat heb ik in huis, en op basis daarvan de maaltijd kiezen.

De lasagnesoep met rundergehakt keek ik de hele ochtend al naar uit. Vlees dus. Pff nou ja, laat maar gaan even. Zal wel goed zijn. De tosti was wel echt op basis van wat er in me op kwam. En op m’n tosti ging ook een plakje kipfilet. Hoop stiekem dat het niet elke dag zo gaat zijn, maar ik ging er voor, dus luisteren naar dat lijf. Lastig hoor – die dieetgedachte sluipt elke keer weer m’n hoofd in! Ik heb achteraf gezien geen grote porties op, maar wel veel keren gegeten.

Van de sla heb ik eigenlijk iets teveel gegeten, en daar zaten ook een paar dingen in die op moesten maar waar ik eigenlijk niet zo’n trek in had. Ojee, dat was dus juist niet de bedoeling van dat leven zonder dieet door middel van mindful eten. Niet mee zitten dacht ik erna: komt vanzelf wel goed. Ik moet hier echt nog aan wennen en dat is prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *